kuchnia portugalska

     Śniadania jada się między 7:30 a 10:00. Z reguły są one małe, słodkie i popijane czarną kawą lub espresso. Czasami jedzone są kanapki z szynką lub dżemem, sery albo zapiekanki z masłem lub oliwą - tzw. tourada. Pora obiadowa przypada między 12:30 a 14:00, zaś najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, spożywana między 19:30 a 22:30. Warto wiedzieć, że zarówno obiad, jak i kolacja składają się z 3 dań: zupy, drugiego dania oraz deseru.

    Obiady i kolacje jedzone są w towarzystwie, nieśpiesznie, rozmawiając na różne tematy, w szczególności te kulinarne. Co ciekawe, Portugalczycy mają skłonność do używania bardzo dużej ilości papierowych serwetek w trakcie jedzenia. Przepadają wprost za deserami, których głównymi składnikami są zazwyczaj żółtka z cukrem.

    Mieszkańcy Portugalii uwielbiają oliwę, wino, ryby i owoce morza, ale w ich menu nie brakuje również różnego rodzaju mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Największą popularnością cieszy się bacalhau - suszony solony dorsz. Istnieje przekonanie, że Portugalczycy mają 365 przepisów na dania z bacalhau.

     W Portugalii pieczywo przygotowuje się głównie z pszenicy, ale np. słynny chleb Broa produkowany jest także z kukurydzy. Do mięsa podaje się najczęściej ziemniaki lub ryż. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to lubiane są przede wszystkim: kapusta, sałata, papryka, pomidory, czosnek i cebula. Portugalczycy często w swojej kuchni korzystają również z jadalnych kasztanów. Z owoców z kolei preferowane są: figi, melony, gruszki, winogrona. Szczególną popularnością cieszą się również orzechy. Ponadto kuchnia portugalska obfituje w przyprawy, takie jak: liście laurowe, tymianek, kolendra, oregano, mięta, rozmaryn czy też cynamon, anyż, kardamon i wanilia.

    Co ciekawe, stosunkowo małą popularnością cieszy się nabiał, choć sery pojawiają się zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie, a najczęściej osobno jako przystawki.

najpopularniejsze potrawy kuchni portugalskiej:

- alheira - przystawka w postaci kiełbasy, ale z mięsa drobiowego, cielęcego lub króliczego (nie może to być wieprzowina) wymieszanego z chlebem, oliwą z oliwek, czosnkiem, papryką i smalcem

- arroz doce - ryżowy budyń gotowany na mleku

- bife - smażona wołowina lub wieprzowina podawana w winnym sosie z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub sałatki

bolinhos bacalhau - smażone kulki z suszonego i solonego dorsza oraz ziemniaków

bola de berlim - pączki z budyniową masą

caldeirada - gulasz przygotowany na bazie małży i różnych gatunków ryb

caldo verde - zupa krem z ziemniaków, kapusty galicyjskiej, cebuli, oliwy i czosnku podawana z kiełbasą chorizo oraz kukurydzianym chlebem

franceshina lub bifana - franceshina to kanapka z kilkoma rodzajami mięs zapiekana pod grubą warstwą sera i polana sosem pomidorowo-piwnym, a czasami z dodatkiem jajka sadzonego na wierzchu; to kaloryczne portugalskie danie typu fast food; bifane jest nieco lżejszą wersją tejże kanapki z bułki i wieprzowiny

ovos moles - ciasto opłatkowe z masą z żółtek i cukru

queijada - ciasteczka z twarogu

pasteis de nata - ciastka przygotowane z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym

sardinhas assadas - grillowane sardynki z solą

travesseiro - ciastko z kremem migdałowo-jajecznym

Sardinhas assadas

Komentarze

Popularne posty