kasza jaglana
Kasza jaglana, znana również jako jagły, powstaje z prosa. Zboże to uprawiano od wieków w krajach azjatyckich i afrykańskich.
Jagły powstają w procesie usunięciu twardej łuski z ziaren prosa i oczyszczeniu ich. Tak otrzymana kasza jaglana może być również dalej przetwarzana. Z rozgniecionych jagieł powstają płatki jaglane, a gdy zostaną one zmielone otrzymamy mąkę jaglaną.
Proso jest idealną alternatywą dla produktów pszenicznych, ponieważ nie zawiera glutenu.
Badania wskazują na to, że duży wpływ na skład chemiczny kaszy jaglanej, a zarazem na jej wartości odżywcze, ma miejsce jej uprawiania. Równocześnie proso jest rośliną mało wymagającą i bez problemu rośnie nawet na suchej i jałowej glebie. Współcześnie na największą skalę kasza jaglana produkowana jest w Indiach oraz Chinach.
właściwości i zastosowanie:
- kasza jaglana składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo sycąca
- ma właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność, a jej działanie ogrzewające czyni ją idealnym składnikiem dań na chłodniejsze pory roku
- regularne spożywanie kaszy jaglanej ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację
- jest również znana ze swoich atrybutów osuszających - co sprawia, że znacząco wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych
- jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę, a ponadto dostarczają również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan
- kasza jaglana sama w sobie stanowi dodatek obiadowy - będzie świetnie komponować się i z daniami mięsnymi, jak i jarskimi
- kasza jaglana może być przygotowana zarówno na słono, jak i na słodko – jej smak jest dosyć neutralny, a w dodatku w trakcie obróbki bardzo łatwo chłonie pozostałe aromaty
Komentarze
Prześlij komentarz