mrożenie

    Jakie owoce i warzywa nadają się do mrożenia?

    Wszystkie owoce i warzywa, które chcemy zamrozić, muszą być dojrzałe, nie uszkodzone i przede wszystkim świeże. Wyjątek stanowią warzywa korzeniowe, które można przechowywać nieco dłużej - w chłodnym pomieszczeniu jak piwnica czy spiżarnia o temperaturze 6-8°C.

    Prawidłowe mrożenie żywności:
  • Przeznaczone do mrożenia produkty należy dokładnie umyć, pamiętając o tym, iż długie moczenie w wodzie powoduje stratę witamin. Aby warzywa w pełni zachowały swój smak i aromat, wrzuć je na chwilę do wrzątku, po czym opłucz zimną wodą (to tak zwane blanszowanie). Taka wstępna obróbka powoduje co prawda niewielkie straty witamin, jednak dzięki tym zabiegom warzywa zachowują intensywną barwę, odpowiednią twardość i krócej się gotują.
  • blanszowaniu poddaje się większość warzyw, a w szczególności:
- buraki
- brukselkę
- brokuły
- fasolę szparagową zieloną i żółtą
- groszek cukrowy zielony
- kalafiory 
- marchew
- pietruszkę
- selera
- ziarna kukurydzy

- niektóre z warzyw jak: cebule, kapusta, pomidory, papryki

- pory i cukinie nie wymagają blanszowania, podobnie jak owoce, które przed zamrożeniem należy jedynie umyć i wysuszyć

  • chcąc zachować pełny smak, kształt i wartości odżywcze mrożonek pakuj je do szczelnie zamkniętych opakowań, z których wcześniej usunięto powietrze (wyciskając je dłonią lub przy pomocy aparatów do próżniowego pakowania), pamiętając, aby nie były one zbyt ściśnięte, co zapobiegnie ich zbrylowaniu
  • Drobne warzywa i owoce (jak np. groszek, poziomki, jagody) początkowo zamrażaj na tacce, a dopiero potem wsyp do woreczków. Aby zapobiec powstawaniu lodu, zapakowane produkty poddaj intensywnemu mrożeniu, ustawiając, przynajmniej początkowo, w zamrażarce jak najniższą temperaturę.
  • W procesie mrożenia warto zwrócić uwagę także na odpowiednie rozmieszczenie produktów na półkach. Te, z których zamierzasz korzystać regularnie, włóż do najwyższej szuflady - na dole umieść produkty, które chcesz przechować do końca zimy.

Rozmrażanie żywności:

  • produkty do rozmrożenia kładź na najniższą półkę lodówki lub w chłodnym miejscu
  • owoce wyjmij z zamrażarki kilka godzin wcześniej i zostaw na najniższej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej, zaś warzywa wrzuć na patelnię lub do garnka bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki

Komentarze

Popularne posty