fioletowe ziemniaki
Fioletowe ziemniaki są uprawiane głównie w Chile i Peru, ale nie jest to łatwe, gdyż rosną na niewielkich krzakach. Swój fioletowy kolor zawdzięczają antocyjanom, naturalnym barwnikom posiadającym właściwości lecznicze. W odróżnieniu od innych fioletowych warzyw, ziemniaki truflowe mają fioletową zarówno skórkę, jak i środek. Dzięki temu po ich obraniu ze skórki nie dochodzi do utraty wartości odżywczych.
Najbardziej znana jest francuska odmiana fioletowo-niebieskich ziemniaków Vitelotte, zwana też Vitelotte noire, Negresse, chińskie trufle albo ziemniaki truflowe. Ta stara odmiana tak naprawdę pochodzi z Chile i Peru, a od wielu lat jest uprawiana we Francji, szczególnie w rejonie Pikardii.
- są bogate w potas (mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków)
- zawierają witaminy A, z grupy B, C oraz żelazo, wapń i magnez, jak również biało, węglowodany i błonnik
- nadają się jak zwykłe ziemniaki do gotowania, przyrządzania pure, chipsów ziemniaczanych, frytek czy jako sałatki
- mają twardą skórkę
- należy je przechowywać w temperaturze 6-8 st. C
Najbardziej znana jest francuska odmiana fioletowo-niebieskich ziemniaków Vitelotte, zwana też Vitelotte noire, Negresse, chińskie trufle albo ziemniaki truflowe. Ta stara odmiana tak naprawdę pochodzi z Chile i Peru, a od wielu lat jest uprawiana we Francji, szczególnie w rejonie Pikardii.
właściwości i zastosowanie:
- są bogate w potas (mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków)
- zawierają witaminy A, z grupy B, C oraz żelazo, wapń i magnez, jak również biało, węglowodany i błonnik
- nadają się jak zwykłe ziemniaki do gotowania, przyrządzania pure, chipsów ziemniaczanych, frytek czy jako sałatki
- mają twardą skórkę
- należy je przechowywać w temperaturze 6-8 st. C
Komentarze
Prześlij komentarz