Przejdź do głównej zawartości
skorzonera
- Skorzonera - inaczej wężymord, czarny korzeń lub zimowe szparagi - to warzywo, które posiada liczne właściwości zdrowotne. W jadalnym korzeniu o ciemnobrunatnej lub czarnej skórce i białym miąższu można znaleźć wiele witamin i składników mineralnych. Dawniej uważano, że skorzonera zawiera także substancje pozwalające zwalczyć jad węża - stąd nazwa wężymord i skorzonera (scorzone w języku włoskim oznacza czarnego jadowitego węża). Skorzonerę stosowano nie tylko przy ukąszeniach węży. Ludwik XVI nakazał uprawianie skorzonery na masową skalę, ponieważ był przekonany, że leczy ona „zniszczony żołądek”. Obecnie wężymord również jest polecany w dolegliwościach trawiennych, a także na nadciśnienie, obniżenie poziomu cukru i cholesterolu, wyczerpanie psychiczne, oczyszczenie organizmu z toksyn i odchudzanie. Wszystko głównie dzięki jednemu składnikowi - inulinie.
- Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszaniu insulinooporności. Ponadto inulina pomaga obniżyć także poziom "złego" cholesterolu HDL w organizmie, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy.
- Wężymord reguluje również ciśnienie tętnicze, a to m.in. dzięki sporej zawartości potasu.
- Poza tym skorzonera wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu przeziębień oraz skutecznie zwalcza kaszel, jak również reguluje pracę żołądka, ułatwia trawienie i pomaga w wielu dolegliwościach układu pokarmowego.
- Co jeszcze? Skorzonera usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna oraz dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości.
- Korzenie skorzonery zbiera się jesienią - w październiku, listopadzie. Można je wykopywać także przez całą zimę, jeżeli warunki atmosferyczne nam na to pozwolą i gleba nie jest zamarznięta. Po zebraniu skorzonerę należy obrać i gotować w osolonej i osłodzonej wodzie przez 25-30 minut. Wówczas nadaje się do spożycia. Warto wiedzieć, że obrana skorzonera szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, zaleca się ją skropić sokiem z cytryny.
- Skorzonera przypomina w smaku szparagi (tylko bardziej mączyste) i można ją podawać podobnie jak szparagi, np. w towarzystwie różnych sosów lub polaną masłem z bułką tartą. Można ją również upiec w piekarniku, polać oliwą i miodem z dodatkiem drobno pokrojonego czosnku. Jednak najlepiej smakuje ugotowana lub zapieczona pod beszamelem i posypana natką pietruszki. Ugotowaną skorzonerę można dodać do jajecznicy lub omletu.
Komentarze
Prześlij komentarz