porost islandzki
Porost islandzki (płucnica islandzka) to niewielki, bo dorastający do 7-8 cm gatunek grzybów należący do rodziny tarczownicowatych, który ze względu na współżycie z glonami zaliczany jest do porostów. Ta niepozornie wyglądająca roślina występuje przede wszystkim na północnej półkuli, w zimniejszym klimacie. Do celów leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim plechę, z której uzyskuje się zioła do zaparzania, ale porost islandzki można kupić też pod postacią tabletek lub syropu.
W dawnych czasach porost islandzki rozpowszechniły ludy zamieszkujące tereny obecnej Skandynawii, Syberii oraz Grenlandii, dla których porost islandzki był lekiem wykorzystywanym nie tylko na kaszel, trawienie, ale też na mdłości czy trudno gojące się rany.
właściwości:
- jest znany ze swoich przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i osłaniających właściwości
- stosuje się go w schorzeniach górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel, ból i zapalenie gardła, problemach z odkrztuszaniem zalegającej wydzieliny
- świetnie też działa w przypadku podrażnień błony śluzowej jamy ustnej, krtani, gdy mamy długo utrzymującą się chrypkę albo obciążone struny głosowe, ponieważ porost islandzki wykazuje działanie powlekające
- można go też stosować profilaktycznie, jeśli mamy mamy przesuszoną śluzówkę gardła
- korzystnie wypływa na układ pokarmowy
- stosuje się go głównie w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, zastojach żółci, przy niestrawności oraz zaparciach
- wpływa na poprawę apetytu
- zapobiega mdłościom i wymiotom
- ma działanie moczopędne
- nieco rzadziej wykorzystuje się go na choroby skórne (przyspiesza gojenie się ran, wszelkiego rodzaju owrzodzeń, liszajów czy oparzeń)
- wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego
- posiada również przeciwpotne i przeciwbakteryjne właściwości
- ma również właściwości nawilżające, łagodzi podrażnienia skóry, wpływając na nią kojąco
Komentarze
Prześlij komentarz