koźlarz
Koźlarz to popularny rodzaj grzyba, należący do szerokiej rodziny borowikowatych. Pod nazwą koźlarz kryje się wiele gatunków zaliczanych do tego rodzaju. To m.in. koźlarz czerwony, pomarańczowy i babka.
Najogólniej rzecz ujmując to grzyby kapeluszowe, posiadające średnie lub duże owocniki. Ich kapelusze przyjmują różne barwy - zazwyczaj są to różne odcienie brązu, czerwieni i pomarańczy. Z kolei miąższ tych grzybów jest biały, lecz po uszkodzeniu może się nieco zmienić.
- koźlarz babka
- to bardzo pospolity w naszym kraju grzyb, który rośnie w okresie od maja do października
- w kuchni szczególnie ceniony jest smak młodych okazów tego gatunku
- można go spotkać przede wszystkim w lasach mieszanych i liściastych, a co ciekawe rośnie tylko i wyłącznie pod brzozami
- bywa mylony z niejadalnym goryczakiem żółtym
- jak rozpoznać koźlarza babkę? oto kilka wskazówek:
- średnica owocnika ma zazwyczaj od 4 do 20 cm
- zazwyczaj ma barwę brązową lub szarą
- ma jedwabistą i gładką powierzchnię
- koźlarz czerwony
- rośnie w okresie od lipca do listopada
- grzyb ten pojawia się głównie pod osikami
- jest cennym źródłem białka i węglowodanów
- jego owocnik ma charakterystyczną ceglastoczerwoną barwę, z czasem jednak może on stać się jednak nieco bladszy
- owocnik koźlarza czerwonego ma średnicę osiągającą od 5 do 25 cm
- bywa mylony z koźlarzem pomarańczowym, który - na szczęście - także jest jadalny
- co je różni? czerwony ma łuski białe, które z czasem stają się bordowe, zaś te u pomarańczowego są czarne; poza tym koźlarz czerwony rośnie z reguły pod osiką, a pomarańczowy preferuje brzozy
Komentarze
Prześlij komentarz