czarnuszka
Czarnuszka siewna to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Jej owoce zawierają czarne jak węgiel, trójgraniaste nasiona, których właściwości zdrowotne doceniali nawet faraonowie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci", w związku z tym znalazła zastosowanie w lecznictwie, jako specyfik na niemalże wszystkie choroby.
Współczesne badania pozwalają twierdzić, że nasiona czarnuszki mają potencjalne działanie lecznicze. Nasiona wykazują właściwości przeciwwrzodowe, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia powstające w przebiegu choroby wrzodowej. Ponadto chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków.
W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych: egzemach, AZS, astmie alergicznej, chorobach pasożytniczych. Z kolei w medycynie niekonwencjonalnej nasiona czarnuszki stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych, zwłaszcza przy katarze, zarówno tym w przebiegu infekcji, jak i alergicznym.
Czarnuszka siewna działa korzystnie również na ośrodkowy układ nerwowy - wykazuje m.in. właściwości antydepresyjne. Jej długotrwałe stosowanie może przyczynić się do poprawy samopoczucia, usprawnienia procesów myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Niektóre badania sugerują, że może nawet spowalniać proces rozwoju choroby alzheimera.
Nasiona czarnuszki, ze względu na działanie ochronne przed promieniowaniem, są wykorzystywane do produkcji kosmetyków.
Nasiona czarnuszki dobrze komponują się z sałatkami, marynatami (nasiona w połączeniu z miodem stworzą ciekawą marynatę do mięsa), a także pieczywem i twarogiem. Dobrze komponują się także z innymi ziołami jak tymianek, kolendra i ziele angielskie.
Warto wiedzieć, że nasiona czarnuszki są składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych garam masala i są 1 z 5 przypraw wchodzących w skład mieszanki panch phoron. Tradycyjnie panch phorom jest używana do przyprawiania wołowiny, kurczaka, ryb, soczewicy oraz innych warzyw. To często ta przyprawa nadaje specyficzny smak indyjskim potrawom.
nasiona |
Komentarze
Prześlij komentarz