kurkuma
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii i, która od dawna jest wykorzystywana tak w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma jest otrzymywana z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. To właśnie kurkuma (a konkretnie jeden z jej składników - kurkumina) nadaje charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor potrawom curry. Zastosowanie kurkumy w barwieniu produktów spożywczych sięga 600 r. p.n.e. W 700 r. n.e. przyprawa ta dotarła do Chin.
Z zapisków hinduskich i chińskich lekarzy wynika, że kurkuma była stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera cenny składnik - kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów
- kurkumina stanowi zaledwie 2-5 % kurkumy
- kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne oraz rozkurczająco
- jest wykorzystywana jako składnik preparatów złożonych stosowanych w dysfunkcji trzustki, a także w zaburzeniach trawienia
- jest także składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby, objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci, również w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych
- to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry
- jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire
- mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup czy ryżu
- można dodawać ją do marynat
- to także zamiennik szafranu
- ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak
- jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100
Komentarze
Prześlij komentarz