kimchi
Kimchi to danie kuchni koreańskiej, którego przepis jest jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada rocznie ok. 20 kg kimchi. Tradycja jego przygotowania została nawet wpisana na listę UNESCO.
Kimchi to po prostu kiszone warzywa, uzupełnione licznymi przyprawami i różnymi dodatkami. Według oryginalnego, klasycznego przepisu, podstawą kimchi jest kapusta pekińska, do której dodaje się marchewkę i por oraz czosnek i cebula dymka. Z kolei z przypraw najważniejsza jest świeża, sproszkowana koreańska papryka chili, nosząca nazwę gochugaru, dzięki której kimchi nabiera pikantności i zachowuje świeżość. Oprócz tego w kimchi mogą się pojawić imbir, owoce, orzechy, owoce morza i ryby - słone krewetki i anchois, świeże ostrygi, rdzawiec, płaszczki i żywe małe krewetki, a nawet ośmiornica albo kałamarnica. W koreańskiej kuchni wyróżnia się ponad 100 rodzajów kimchi.
Potrawa ta zawiera liczne witaminy (zwłaszcza z grupy B), składniki mineralne oraz błonnik, jednak za jego najważniejszy składnik uznaje się pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie: wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Hamują także rozwój bakterii chorobotwórczych, gdyż wytwarzają produkty przemiany „trujące” dla innych bakterii. Zwiększają również odporność na infekcje i wzmacniają organizm.
Ze względu na zawartość ostrej papryki chili i imbiru, kimchi nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks, zespół jelita drażliwego czy kobiety karmiące. Z kolei z powodu dużej zawartości soli, kimchi jest przeciwwskazane u osób zmagających się z nadciśnieniem.
Kimchi to po prostu kiszone warzywa, uzupełnione licznymi przyprawami i różnymi dodatkami. Według oryginalnego, klasycznego przepisu, podstawą kimchi jest kapusta pekińska, do której dodaje się marchewkę i por oraz czosnek i cebula dymka. Z kolei z przypraw najważniejsza jest świeża, sproszkowana koreańska papryka chili, nosząca nazwę gochugaru, dzięki której kimchi nabiera pikantności i zachowuje świeżość. Oprócz tego w kimchi mogą się pojawić imbir, owoce, orzechy, owoce morza i ryby - słone krewetki i anchois, świeże ostrygi, rdzawiec, płaszczki i żywe małe krewetki, a nawet ośmiornica albo kałamarnica. W koreańskiej kuchni wyróżnia się ponad 100 rodzajów kimchi.
Potrawa ta zawiera liczne witaminy (zwłaszcza z grupy B), składniki mineralne oraz błonnik, jednak za jego najważniejszy składnik uznaje się pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie: wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Hamują także rozwój bakterii chorobotwórczych, gdyż wytwarzają produkty przemiany „trujące” dla innych bakterii. Zwiększają również odporność na infekcje i wzmacniają organizm.
Ze względu na zawartość ostrej papryki chili i imbiru, kimchi nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks, zespół jelita drażliwego czy kobiety karmiące. Z kolei z powodu dużej zawartości soli, kimchi jest przeciwwskazane u osób zmagających się z nadciśnieniem.
Komentarze
Prześlij komentarz