sól
Sól to wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie i jednocześnie sprawca wielu chorób. Niedawno WHO zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, jest też składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.
- najwięcej soli znajduje się w wysoko przetworzonej żywności (jak zupa i sosy w proszku), kostkach rosołowych, konserwach, słonych wędlinach i kiełbasach, żółtych serach i tych pleśniowych, kiszonkach oraz przekąskach jak chipsy, czy krakersy, a także orzeszki
- zatrzymuje wodę w organizmie
- powoduje wzrost ciśnienia
- zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe
- nadmiar przeciąża nerki
- może wpływać na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, a także powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego
- wypłukuje wapń z organizmu
Zamiast soli kuchennej lepiej jest się zaopatrzyć w sól morską lub kamienną (posiadają 30-40% chlorku sodu, reszta to makro- i mikroelementy).
Sól - gdzie można ją znaleźć?
- najwięcej soli znajduje się w wysoko przetworzonej żywności (jak zupa i sosy w proszku), kostkach rosołowych, konserwach, słonych wędlinach i kiełbasach, żółtych serach i tych pleśniowych, kiszonkach oraz przekąskach jak chipsy, czy krakersy, a także orzeszki
skutki nadmiernego spożywania soli:
- zatrzymuje wodę w organizmie
- powoduje wzrost ciśnienia
- zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe
- nadmiar przeciąża nerki
- może wpływać na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, a także powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego
- wypłukuje wapń z organizmu
Zamiast soli kuchennej lepiej jest się zaopatrzyć w sól morską lub kamienną (posiadają 30-40% chlorku sodu, reszta to makro- i mikroelementy).
Komentarze
Prześlij komentarz