mangostan
Mangostan właściwy - zwany też smaczeliną albo garcynią - jest gatunkiem drzewa z rodziny kluzjowatych. Rośnie w tropikalnych lasach południowej Azji, a w pełni rozwoju osiąga wysokość 25 m. Owocuje dopiero po 10 latach.
- zawiera witaminy B1, B2, B6, C oraz minerały jak potas, żelazo, fosfor, wapń
- posiada przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, w tym koenzym Q10
- podnosi odporność organizmu
- korzystnie działa na pracę mięśni i sprawność stawów
- poprawia kondycję umysłu
- łagodzi objawy klimakterium
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego
W tradycyjnej azjatyckiej medycynie ludowej suszona i sproszkowana skórka owocu, jak i z wywar z liści i kory drzewa jest stosowany zewnętrznie - jako płyn ściągający oraz wewnętrznie np. jako środek przeciwpasożytniczy, przeciwbakteryjny i antyseptyczny, przy kłopotach trawiennych, na zmęczenie i złe samopoczucie.
właściwości:
- zawiera witaminy B1, B2, B6, C oraz minerały jak potas, żelazo, fosfor, wapń
- posiada przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, w tym koenzym Q10
- podnosi odporność organizmu
- korzystnie działa na pracę mięśni i sprawność stawów
- poprawia kondycję umysłu
- łagodzi objawy klimakterium
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego
W tradycyjnej azjatyckiej medycynie ludowej suszona i sproszkowana skórka owocu, jak i z wywar z liści i kory drzewa jest stosowany zewnętrznie - jako płyn ściągający oraz wewnętrznie np. jako środek przeciwpasożytniczy, przeciwbakteryjny i antyseptyczny, przy kłopotach trawiennych, na zmęczenie i złe samopoczucie.
Komentarze
Prześlij komentarz