tamarillo

    Tamarillo - inaczej Cyfomandra grubolistna, zgrabka burakowata i pomidor drzewiasty - pochodzi z Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że pierwotnie tamarillo rosły na terenach od Argentyny do Wenezueli. Obecnie jest uprawiany m.in. w Brazylii, Kenii oraz w Nowej Zelandii, gdzie cieszy się największą popularnością. To właśnie dzięki nowozelandzkim handlowcom zawdzięcza swoją nazwę. Chcieli oni bowiem odróżnić tamarillo od pomidora z którym jest spokrewniony.
    Owoce tamarillo wielkością przypominają śliwkę i występują w 8 odmianach barwnych, z czego najbardziej rozpowszechniona jest czerwona.

właściwości i zastosowanie:

- jest bogaty w witaminy i mikroelementy, jak potas, witaminy, A, C, E i z grupy B
- w 100 gramach owocu, jednej sztuce, znajdują się 33 kcal
- zawiera 85% wody i 5% cukru
- można go spożywać na surowo, jednak im bliżej skórki, tym większa cierpkość i goryczka
- skórka (najczęściej czerwona, ale może też być żółta i pomarańczowa) nie jest najsmaczniejsza, dlatego jedząc owoc na surowo należy przeciąć go na pół i wyjadać miąższ łyżeczką
- ponieważ ma dość zwartą strukturę, idealnie nadaje się do przetwarzania: można go dusić, smażyć i gotować
- można go dodawać do sałatek owocowych i warzywnych oraz zup
- zmiksowany jest dodawany do drinków
- z owoców można także wykonać sosy, dżemy i soki, a także dodać do lodów
- zmieszane z miodem tworzy orzeźwiający napó
- to jedna z nielicznych roślin, która może być traktowana zarówno jako owoc i warzywo
- przejrzałe owoce są nazbyt miękkie natomiast niedojrzałe są twarde i gorzkie w smaku
- ze względu na delikatna skórkę można go przechowywać od 2 dni do tygodnia, a także zamrozić
- jest bardzo łatwy w uprawie i bardzo szybko rośnie, dlatego bez trudu można go hodować w domu
- w  tym celu należy pestki namoczyć maksymalnie 4 godziny w wodzie i umieścić w ziemi na głębokości 0,5 cm
- jest to drzewko wieloletnie, zaczyna owocować ok. 2-3 lata od wysiania
- nie jest odporne na mrozy i przesuszenia, wytrzymuje tylko krótkotrwałe wahania temperatury poza tym potrzebuje stałej temperatury rzędu 20-30 stopni przez cały rok, nie toleruje przeciągów
- można go rozmnażać zarówno przez nasiona jak i ukorzenienie gałązek
- wymaga regularnego nawożenia, zwłaszcza nawozem bogatym w azot

Komentarze

Popularne posty