marchew
Marchew jest warzywem, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnych Chinach, jednakże wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Pomarańczową marchewkę wyhodowali dopiero Holendrzy w XVII wieku. Dziś na rynku dostępne są także odmiany żółte, czerwone, ciemnofioletowe i czarne.
- jest bogatym źródłem karotenoidów, ale najwięcej zawiera beta-karotenu
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- wzmacnia odporność
- opóźnia pojawienie się zmarszczek
- przyspiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych
- wspomaga leczenie trądziku
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- przeciwdziała miażdżycy
- wyciąg z owoców marchwi jest podawany doustnie w lekkich, przewlekłych stanach choroby wieńcowej
- surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, ale im bardziej rozgotowana, tym bardziej wzrasta jego zawartość
- jest stosowana w awitaminozie A, czyli niedoborze witaminy A
- w medycynie naturalnej miazga z marchwi jest stosowana pomocniczo przeciwko owsikom i gliście ludzkiej
- podawana osobom starszym jako środek dietetyczny usprawnia perystaltykę jelit i zwiększa odporność
Ważne!
Najlepiej gotować marchewkę w całości, gdyż w ten sposób traci mniej składników odżywczych niż pokrojona na kawałki.
właściwości:
- jest bogatym źródłem karotenoidów, ale najwięcej zawiera beta-karotenu
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- wzmacnia odporność
- opóźnia pojawienie się zmarszczek
- przyspiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych
- wspomaga leczenie trądziku
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- przeciwdziała miażdżycy
- wyciąg z owoców marchwi jest podawany doustnie w lekkich, przewlekłych stanach choroby wieńcowej
- surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, ale im bardziej rozgotowana, tym bardziej wzrasta jego zawartość
- jest stosowana w awitaminozie A, czyli niedoborze witaminy A
- w medycynie naturalnej miazga z marchwi jest stosowana pomocniczo przeciwko owsikom i gliście ludzkiej
- podawana osobom starszym jako środek dietetyczny usprawnia perystaltykę jelit i zwiększa odporność
Ważne!
Najlepiej gotować marchewkę w całości, gdyż w ten sposób traci mniej składników odżywczych niż pokrojona na kawałki.
odmiany:
- żółta zawiera beta-karoten, ale nie w tak dużej ilości jak pomarańczowa
- biała posiada wszystkie składniki odżywcze jak pomarańczowa, z wyjątkiem beta-karotenu
- czerwona posiada likopen
- fioletowa i czarna posiadają antocyjany
Pewnie nie każdy wie, ale na bazie marchewki można przygotować także desery. W Szwajcarii bardzo popularny jest tort marchewkowy, zaś w Stanach Zjednoczonych wypieka się placek marchewkowy, który swoim smakiem przypomina coś pomiędzy piernikiem a ciastem orzechowym. W Portugalii z kolei narodowym produktem jest dżem marchewkowy, przez który marchewka stała się owocem.
Komentarze
Prześlij komentarz