por

  Por pochodzi z Bliskiego Wschodu. Podobno sam cesarz Neron spożywał to warzywo, gdyż ponoć wywierało pozytywny wpływ na jego struny głosowe. 

właściwości i zastosowanie:

- medycyna ludowa zaleca używanie okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, przy odkażaniu i przyspieszaniu gojenia się ran
- zawiera duże ilości żelaza, dlatego też jest polecany w diecie przy anemii
- wspomaga układ odpornościowy
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- ma właściwości bakteriobójcze
- syrop albo sok z pora sprawdzi się w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych
- jest źródłem inuliny, naturalnego probiotyku 
- ma działanie oczyszczające i moczopędne
- wykazuje działanie zasadotwórcze
- mogą po niego sięgać osoby chorujące na cukrzycę

- nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na wrzody, zgagę, wzdęcia, choroby wątroby

- w Holandii por jest uznawany na warzywo narodowe i jest jednym ze składników najpopularniejszej zupy z grochu - erwtensoep
- jego zielone liście wykorzystuje się do wywarów albo celów ozdobnych
- pora można ususzyć lub zamrozić, ale trzeba go najpierw pokroić w plasterki albo słupki

Komentarze

Popularne posty