limonka kaffir

     Limonka kaffir (papeda) jest gatunkiem rośliny pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. 

    Stanowi nieodzowny element potraw tajskich, laoskich i indonezyjskich. Krzewy limonki kaffir spotkać można przede wszystkim w Malezji, Bangladeszu, Tajlnadii, Nepalu, Indonezjii, a także na Filipinach.

    Cytrusowe owoce papedy mają charakterystyczną, zieloną pomarszczoną skórkę. Krzaki, na których rosną limonki makrut, nie osiągają bardzo imponujących rozmiarów. Większość krzewów ma od 4 do 5 m wysokości.

właściwości i zastosowanie:

- to źródło witamin z grupy B, a także miedzi, potasu, cynku, żelaza, sodu, wapnia, fosforu, alkaloidów

- wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe i przeciwbakteryjne

- działa także łagodząco i oczyszczająco

- liście kafiru dodaje się do w wielu potraw kuchni indonezyjskiej

- suszone liście papedy mogą zostać wykorzystane jako składnik zup i sosów

- sok z limonki z powodzeniem dodać można do koktajli lub drinków

Komentarze

Popularne posty