limonka kaffir
Limonka kaffir (papeda) jest gatunkiem rośliny pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej.
Stanowi nieodzowny element potraw tajskich, laoskich i indonezyjskich. Krzewy limonki kaffir spotkać można przede wszystkim w Malezji, Bangladeszu, Tajlnadii, Nepalu, Indonezjii, a także na Filipinach.
Cytrusowe owoce papedy mają charakterystyczną, zieloną pomarszczoną skórkę. Krzaki, na których rosną limonki makrut, nie osiągają bardzo imponujących rozmiarów. Większość krzewów ma od 4 do 5 m wysokości.
właściwości i zastosowanie:
- to źródło witamin z grupy B, a także miedzi, potasu, cynku, żelaza, sodu, wapnia, fosforu, alkaloidów
- wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe i przeciwbakteryjne
- działa także łagodząco i oczyszczająco
- liście kafiru dodaje się do w wielu potraw kuchni indonezyjskiej
- suszone liście papedy mogą zostać wykorzystane jako składnik zup i sosów
- sok z limonki z powodzeniem dodać można do koktajli lub drinków
Komentarze
Prześlij komentarz