pomidor kumato
Hodowane w Hiszpanii pomidory kumato (inaczej czekoladowe) zawierają w swoim miąższu więcej cukrów prostych niż standardowy pomidor - stąd też bierze się ich zaskakująca słodycz. Owoce osiągają masę od 80 do 120 gramów. Mają ciemną, grubą skórkę, której zawdzięczają swoją nazwę.
Odmiana kumato została odkryta przez Luisa Ortegę, który zauważył, że mniejsza ilość wody wpływa korzystnie na smak pomidorów.
właściwości i zastosowanie:
- zawierają przeciwutleniacze
- dostarczają witamin A, B, C i E
- ich częste spożywanie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i krwionośny
- nadają się do jedzenia na surowo, ale też z powodzeniem można je wykorzystać do kanapek lub różnego rodzaju sałatek, sprawdzą się też do gotowania zup i sosów
- można je także przetworzyć i zrobić choćby ketchup
Komentarze
Prześlij komentarz