ryż brązowy

    Ryż brązowy to pełne ziarno złożone ze wszystkich elementów, tj. łuski, zarodka i bielma. Nie jest to odmiana ryżu, jak np. Basmati czy jaśminowy, ale po prostu określenie na pełne ziarno ryżu każdej odmiany. Zacznijmy od tego, że brązowy ryż nie jest obłuszczany i polerowany, a od białego ryżu różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim obecnością łuski, która odpowiada za jego właściwości. Brązowy ryż jest mniej przetworzony, twardszy, wolniej się gotuje, należy go dłużej żuć i jest wolniej trawiony, jednak w porównaniu z białym ryżem zawiera więcej białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych, witamin, bioaktywnych fitozwiązków.

właściwości i zastosowanie:

ma niższy indeks glikemiczny
jest zbożem naturalnie bezglutenowym
- jest przede wszystkim źródłem węglowodanów skrobiowych
- dostarcza też także białka, tłuszczu, witamin z grupy B oraz witaminę E, składników mineralnych (jak fosfor, magnez, potas, mangan, cynk, żelazo i wapń)  i błonnika (jest dużo bogatszy odżywczo niż ryż biały)
ma właściwości antyoksydacyjne
produkty z brązowego ryżu są polecane w prewencji otyłości i cukrzycy typu II, a także hipertriglicerydemii - ich spożycie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi
brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania niż biały

Komentarze

Popularne posty