yam

     Yam (inaczej pochrzyn albo chiński ziemniak) to pnącze rosnące w tropikalnym klimacie. Jego jadalne bulwy mogą ważyć nawet 50 kg. Ojczyzną tej rośliny jest najprawdopodobniej Azja, chociaż największe uprawy znajdują się w Afryce Zachodniej - szczególnie w Ghanie i Nigerii - oraz właśnie w Azji i Ameryce Południowej.

właściwości i zastosowanie:

pochrzyn zawiera skrobię, sód, potas, węglowodany, witaminy: A, D, B6, B12 oraz żelazo, wapń i magnez

łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu

- bulwy posiadają gorzki smak, który dość łatwo usunąć poprzez płukanie

- yam można gotować, smażyć lub piec

- bardzo często jest przerabiany na mączkę

- bulwy nadają się do sałatek, potraw warzywnych i mięsnych

Komentarze

Popularne posty