yam
Yam (inaczej pochrzyn albo chiński ziemniak) to pnącze rosnące w tropikalnym klimacie. Jego jadalne bulwy mogą ważyć nawet 50 kg. Ojczyzną tej rośliny jest najprawdopodobniej Azja, chociaż największe uprawy znajdują się w Afryce Zachodniej - szczególnie w Ghanie i Nigerii - oraz właśnie w Azji i Ameryce Południowej.
właściwości i zastosowanie:
- pochrzyn zawiera skrobię, sód, potas, węglowodany, witaminy: A, D, B6, B12 oraz żelazo, wapń i magnez
- łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu
- bulwy posiadają gorzki smak, który dość łatwo usunąć poprzez płukanie
- yam można gotować, smażyć lub piec
- bardzo często jest przerabiany na mączkę
- bulwy nadają się do sałatek, potraw warzywnych i mięsnych
Komentarze
Prześlij komentarz