Przejdź do głównej zawartości
sezam
- sezam jest jednoroczną rośliną oleistą, pochodząca z Indii oraz Afryki; wyrasta na wysokość 1,5 metra i ma długie, wąskie liście i najczęściej białe lub fioletowe, dzwonkowate kwiaty
- właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, a następnie do Afryki i pozostałych regionów Azji; w XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych
- ziarna sezamu - w zależności od gatunku - mają kolor: biały, czerwony, brązowy albo czarny; największą popularnością cieszą się odmiany biała i czarna
- biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem, z kolei czarny - odznacza się znacznie intensywniejszym aromatem
- wszystkie odmiany ziaren sezamu łączy niezwykła odporność na jełczenie, którą zawdzięczają obecności sezamolu i sezamoliny
- sezam jest jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli (zawiera najwięcej fitosteroli spośród wszystkich nasion)
- jego ziarna są bogatym źródłem wapnia
- ma działanie wykrztuśne oraz niski indeks glikemiczny, ale jest bardzo kaloryczny
- może powodować alergię pokarmową
- współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju sezamowego w dolegliwościach bólowych
- znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce oraz oczywiście w kuchni
- nada się do wszelkiego rodzaju sałatek, zup oraz deserów; najpopularniejszymi wyrobami z sezamu są m.in. pasta tahini, chałwa i sezamki
|
sezamki |
Komentarze
Prześlij komentarz