sezam

  • sezam jest jednoroczną rośliną oleistą, pochodząca z Indii oraz Afryki; wyrasta na wysokość 1,5 metra i ma długie, wąskie liście i najczęściej białe lub fioletowe, dzwonkowate kwiaty
  • właściwości lecznicze sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, a następnie do Afryki i pozostałych regionów Azji; w XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych
  • ziarna sezamu - w zależności od gatunku -  mają kolor: biały, czerwony, brązowy albo czarny; największą popularnością cieszą się odmiany biała i czarna
  • biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem, z kolei czarny - odznacza się znacznie intensywniejszym aromatem
  • wszystkie odmiany ziaren sezamu łączy niezwykła odporność na jełczenie, którą zawdzięczają obecności sezamolu i sezamoliny 
  • sezam jest jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli (zawiera najwięcej fitosteroli spośród wszystkich nasion)
  • jego ziarna są bogatym źródłem wapnia
  • ma działanie wykrztuśne oraz niski indeks glikemiczny, ale jest bardzo kaloryczny
  • może powodować alergię pokarmową
  • współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju sezamowego w dolegliwościach bólowych
  • znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce oraz oczywiście w kuchni
  • nada się do wszelkiego rodzaju sałatek, zup oraz deserów; najpopularniejszymi wyrobami z sezamu są m.in. pasta tahini, chałwa i sezamki
sezamki 

Komentarze

Popularne posty