kleiszcze smakowite

    Kleiszcze smakowite, nazywane również klejowcem, należy do roślin z rodziny rutowatych. Jego uprawy znajdują się głównie w Indochinach oraz na Półwyspie Indyjskim. Drzewo osiąga do 20 m wysokości, a jego gałęzie porastają cierniste kolce oraz eliptyczne liście. Kwiaty o intensywnej woni są koloru białego albo biało-zielonego. Owocami tego drzewa są duże, kuliste jagody o średnicy około 7 cm. Ich skóra jest żółtozielona i bardzo twarda, a do jej rozłupania potrzebny jest młotek. We wnętrzu znajduje się słodki i soczysty miąższ o barwie bladoróżowej lub jasnoczerwonej oraz nasiona pokryte delikatnym meszkiem.

właściwości i zastosowanie:

- jej owoce, liście, korzenie oraz kora są wykorzystywane do celów leczniczych, a olejki eteryczne służą w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym

- klejowiec zawiera znaczne ilości witaminy A i C oraz garbniki, alkaloidy, sterole, kumarynę i olejki eteryczne

- z korzeni tej rośliny wyrabia się preparaty, które wspomagają leczenie bólu stawów i mięśni oraz reumatyzmu, zaś z liści produkuje się substancje na nadkwasotę oraz preparaty pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, natomiast wywar z kory kleiszcza wspomaga leczenie epilepsji, a olejek z nasion usuwa z organizmu chorobotwórcze bakterie oraz grzyby

- w medycynie ajurwedyjskiej roślinę tę wykorzystuje się w leczeniu gruźlicy

- kleiszcze smakowite jest również stosowane zewnętrznie - nałożone w postaci papki z liści na okolicę głowy i klatki piersiowej skutecznie obniża gorączkę; okłady z suszonych liści leczą trudno gojące się rany oraz wrzody

- z kwiatów pozyskuje się niezwykle cenny składnik - olejek eteryczny (w kosmetologii znalazł on swoje zastosowanie jako składnik kremów, zwłaszcza tych przeznaczonych dla cery przetłuszczającej się i trądzikowej oraz olejków do włosów i ciała)

- owoce można spożywać na surowo lub suszyć, a ze względu na kleistą konsystencję idealnie się nadają do przyrządzania konfitur lub dżemów

- można z nich również robić galaretki, soki oraz napoje, z kolei z suszonych owoców przygotowuje się smaczną i odżywczą herbatę matum

- sok z niedojrzałych owoców klejowca dodany do zaprawy murarskiej powoduje zwiększenie jej szczelności

- z kory drzewa wyrabia się kauczuk, a z niedojrzałych owoców - żółty barwnik

Komentarze

Popularne posty