sardynka
Sardynka to nazwa grupy skupiającej kilka rodzajów ryb o małych rozmiarach, należących do rodziny śledziowatych. Spośród 20 gatunków tzw. sardyneli najbardziej znana jest sardynka pacyficzna i sardynka europejska.
Sardynki europejskie występują w wodach północno-wschodniego Oceanu Atlantyckiego. Obserwuje się je w płytkich wodach południowego Morza Bałtyckiego, Morza Północnego, Morza Śródziemnego, przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii. Z kolei sardynka pacyficzna występuje w wodach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego. Poławia się ją przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i Republiki Południowej Afryki.
właściwości i zastosowanie:
- to bogate źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6)
- zawierają dużą dawkę wapnia, selenu, fosforu i jodu, koenzym Q10 i szereg witamin, w tym witaminę D3 i B12
- sięgając po sardynki w oleju czy sardynki w puszce dostarczamy naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, z których te najważniejsze to histydyna, arginina oraz leucyna
- mogą stanowić jeden ze składników kotletów rybnych, rybnych kuleczek, pasty z jajkiem lub twarożkiem, potrawy z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami, pizzy
- konserwy z sardynek mogą stanowić świetną podstawę do tworzenia past kanapkowych (trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ich spożyciem, ze względu na dużą zawartość soli, fosforu i puryn)
- są popularne w kuchni śródziemnomorskiej
- mogą służyć również do wyrobu przynęt czy mączki rybnej
Komentarze
Prześlij komentarz