szprot
Szprot (inaczej sardynka norweska lub szprotka) to gatunek małej ryby morskiej z rodziny śledziowatych. Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i morzach Europy: Morzu Północnym, Bałtyckim i w północnych rejonach Morza Śródziemnego i Czarnego.
Swoim wyglądem przypomina młodego śledzia. Ma duże znaczenie gospodarcze w rybołówstwie morskim. Szprotki są wyjątkowo proste w przetwórstwie, ponieważ nie wymagają oczyszczania z łusek, filetowania czy ściągania skóry. Jada się je w całości. Nie sprawiają także problemu, gdy pojawi się konieczność wyjęcia ości. Wystarczy otworzyć tuszkę i - zaczynając od ogona - wyjąć kręgosłup.
właściwości i zastosowanie:
- należą do ryb stosunkowo tłustych (ponad 10% tłuszczu), są więc wysokokaloryczne
- zawierają pełnowartościowe białko, a także duże ilości witaminy D i wapnia, a ponadto fosfor, cynk, magnez
- nadają się do grillowana i pieczenia, a także smażenia
- nadają się również do marynowania i wędzenia
- rybek się nie obiera - wystarczy obciąć im głowy i ogonki
- idealnie nadają się na pastę: wystarczy wrzucić obrane rybki do blendera razem z ośćmi i kręgosłupami (bez problemu się rozdrobnią) i dodać preferowane składniki
Komentarze
Prześlij komentarz