wiesiołek
Wiesiołek jest rośliną dość niepozorną, występującą w wielu odmianach. W Polsce spotyka się około 30 gatunków, a najpopularniejszy z nich jest wiesiołek dwuletni. Rośnie przy drogach, w lasach i na glebach piaszczystych. Jego charakterystyczne baldożółte kwiaty otwierają się o zmroku. Roślina (zwłaszcza jej korzeń) jest wykorzystywana do celów leczniczych. Z nasion produkuje się olej używany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
właściwości i zastosowanie:
- dobroczynne działanie oleju z wiesiołka znane jest od dawna: zawiera on 2 kwasy - gamma-linolenowy (GLA) i dihomo-gamma-linolenowy (DGLA) - które należy dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem, gdyż sam nie potrafi ich wytworzyć
- GLA to niezbędny kwas tłuszczowy, który jest przetwarzany na prostaglandyny regulujące wiele funkcji organizmu; zapobiega on otłuszczaniu się wątroby, ułatwia trawienie, działa łagodząco na stany zapalne jelit, bóle brzucha i rozstrój żołądka, a ponadto wzmacnia i odbudowuje układ odpornościowy oraz działa regenerująco na komórki nerwowe
- olej z wiesiołka dwulistnego hamuje rozwój neuropatii cukrzycowej i łagodzi jej objawy
- zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9
- po olej z wiesiołka dwulistnego powinny również sięgnąć osoby, które potrzebują wsparcia w odchudzaniu
- olej z wiesiołka obniża poziom cholesterolu LDL
- olej z wiesiołka dobroczynnie wpływa też na włosy, zapobiegając ich wypadaniu i spowalniając siwienie
- jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, nie może on być podgrzewany, gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje lecznicze właściwości
Komentarze
Prześlij komentarz