salak
Salak - inaczej oszplina jadalna - to owoc pochodzący z palmy o nazwie oszpilna jadalna (arekowate), zasiedlającej tropikalne wyspy południowo-wschodniej Azji (m.in. Sumatra, Jawa, Bali). Ze względu na swoje owoce, roślina bywa też uprawiana w innych, ciepłych krajach, głównie w Azji i Ameryce Południowej. Oszpilna ma krótki pień i długie, okazałe, pierzaste liście (może dorastać do około 6 m wysokości). Jej owoce (jagody) są owalne i zwężają się ku wierzchołkowi. Pokryte są bardzo charakterystyczną, twardą, cienką, czerwono-brązową, lekko owłosioną albo delikatnie kolczatą skórką. We wnętrzu owocu znajduje się galaretowaty, kremowo-biały lub żółtawy, gęsty miąższ. Czasem jest suchy i kruchy, innym razem wilgotny i chrupiący, a bywa też bardziej słodki albo wręcz bardziej kwaśny i winny. Miąższ ma kształt ząbków czosnku, a wewnątrz owocu znajduje się także dość duża, ciemnobrązowa pestka (nasiono).
właściwości i zastosowanie:
- zawiera m.in. witaminy (głównie C oraz A oraz z grupy B) i minerały (w tym magnez, żelazo, fosfor, wapń), ale też błonnik, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka i przeciwutleniacze
- jest owocem dość kalorycznym
- nie powinno się zjadać więcej niż 2-3 sztuki dziennie, gdyż wykazuje działanie przeczyszczające i może doprowadzić do biegunek
- owoce są lekkie, wytrzymałe i łatwe w transporcie, a do tego niezbyt podatne na gnicie i przejrzewanie, dlatego po zakupie nie musimy ich umieszczać w lodówce, ponieważ z powodzeniem wytrzymają kilka dni na kuchennym blacie, a do lodówki chowamy je tylko wtedy, gdy planujemy dłuższe przechowywanie (w chłodzie wytrzymują do około 2 tygodni)
- do jedzenia nadaje się biały, galaretowaty miąższ (wystarczy rozłamać skorupkę, żeby się do niego dostać)
- nadaje się jako dodatek do słodkich deserów, kremów, ciast i sałatek owocowych, a także wytrawnych surówek, dań kuchni tajskiej i pikantnych przetworów
Komentarze
Prześlij komentarz