trawa pszeniczna
- Trawa pszeniczna swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza głównie wysokiej zawartości chlorofilu. Wysokie stężenie tlenu w chlorofilu umożliwia dostarczenie większej jego ilości do krwi. Dzięki temu obserwuje się wzrost liczby czerwonych krwinek oraz wzrost stężenia tlenu we krwi przy regularnym piciu soku z trawy pszenicznej, co przyczynia się do poprawy parametrów krwi.
- Chlorofil ma działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami, neutralizuje związki o działaniu rakotwórczym.
- Ma działanie antybakteryjne i usuwa toksyny z organizmu.
- Działanie antyseptyczne chlorofilu sprawia, że może znaleźć zastosowanie w leczeniu ran, owrzodzeń, zakażeń, przewlekłych zapaleń ucha wewnętrznego, zapaleń zatok, stanów zapalnych skóry i chorób skóry (łuszczycy) oraz infekcji pasożytniczych.
- Ponadto wysokie stężenie chlorofilu ma również wpływ na pracę układu pokarmowego: poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
- Trawa pszeniczna to źródło wszystkich witamin z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu w odpowiednich proporcjach.
- Młoda trawa pszeniczna zawiera dużą ilość enzymów:
- indolu (chroniącego przed nowotworami)
- dysmutazy nadtlenkowej (neutralizującej wolne rodniki)
- katalazy (rozkładającej nadtlenek wodoru, powodujący uszkodzenie komórek)
- Można ją hodować w domu.
- Najczęściej trawa pszeniczna używana jest w formie soku, który wypija się go na czczo, w celu zwiększenia przyswajalności składników odżywczych.
- Ponadto wyciąg z trawy może być dodawany do herbaty lub innych napojów albo spożywany jako koktajle.
- Młode liście trawy pszenicznej można również posiekać i dodać do sałatek, zup lub kanapek.
Komentarze
Prześlij komentarz