dymka
Cebula dymka jest odmianą cebuli zwyczajnej, która należy do rodziny amarylkowatych. Powszechnie nazywana jest zieloną cebulką lub zwyczajnie dymką. Jej nazwa botaniczna to czosnek cebula. Od swojej kuzynki, cebuli zwyczajnej, różni się smakiem oraz rozmiarem.
Jest to roślina dwuletnia, w pierwszym roku wytwarzająca jadalną cebulkę (organ spichrzowy) o delikatnym smaku, kulistym kształcie, kremowej lub białej barwie. U nasady cebulki tworzy się piętka, która jest łodygą właściwą. Z niej to wyrastają zarówno korzenie przybyszowe jak i liście. W trakcie trwania pierwszego sezonu wegetacyjnego liście te opadają a w ich miejscu rosną nowe. Zwie się je potocznie szczypiorkiem, który jest równie chętnie spożywany jak sama cebulka.
właściwości i zastosowanie:
- jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, C, E, K oraz PP
- w swoim składzie ma również olejki eteryczne, które powstrzymują rozwój gronkowców, paciorkowców, a także niektórych bakterii (np. salmonelli)
- jest w niej też spora ilość cukrów (około 9%) a także białka (1,4%)
- działa odkwaszająco
- ma delikatny, słodkawy smak i kruchą strukturę
- jest świetnym dodatkiem do wszelkich potraw wiosennych i letnich
- wykorzystuje się ją również do sadzenia w celu uzyskania cebuli tzw. właściwej
Komentarze
Prześlij komentarz