kozieradka
Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin znanych medycynie. Cenił ją już Hipokrates, zaś starożytne Egipcjanki przyrządzały z jej nasion maść wygładzającą skórę, a z liści herbatkę łagodzącą bóle menstruacyjne. Z kolei Chińczycy stosują napar z tej rośliny w przypadku bólów brzucha i niestrawności.
To roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych. Ma około 50 cm wysokości, długi, palowy korzeń, słabo rozgałęzioną łodygę i wyrastające z kątków liści żółte albo jasnoniebieskie kwiaty. Kwitnie od czerwca do lipca. Owoc ma postać wygiętego strąka, zawierającego około 15 beżowych albo jasnobrązowych, lekko spłaszczonych nasion.
Cała roślina, a zwłaszcza roztarte nasienie, ma intensywny, dosyć przenikliwy zapach, przypominający curry lub syrop klonowy. W smaku jest gorzka.
Surowcem zielarskim są nasiona - bardzo cenne ze względu na dużą zawartość śluzu, ale także białka, tłuszczu i śladowych ilości olejku eterycznego, saponin, flawonoidów, witamin A, B, C, D, F i PP, choliny, lecytyny oraz soli mineralnych.
właściwości i zastosowanie:
- początkowo była przeznaczona przede wszystkim do użytku zewnętrznego
- ma działanie regenerujące skórę i śluzówki, a ponadto korzystnie wpływa na gojenie się ran, owrzodzeń, oparzeń i odmrożeń, a nawet odleżyn
- wyciągi i przetwory z nasion tej rośliny osłaniają błonę śluzową jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawniają pracę trzustki i wątroby, jak również poprawiają metabolizm
Komentarze
Prześlij komentarz