okoń morski

    Okoń morski dostępny na rynku to zarówno ryba pochodząca z naturalnego środowiska, jak i z hodowli. Podczas zakupu ryby warto więc zwrócić uwagę na jej pochodzenie i kupować okonia pochodzącego z wód Morza Północnego, Morza Irlandzkiego, wód Portugalii i wód śródlądowych Francji, ponieważ jego stada w tych rejonach są na względnie stałym poziomie. Nie kupujmy zaś okonia z  północno-wschodniego Atlantyku, którego nadmierne połowy w tym obszarze przyczyniają się do wyginięcia gatunku ani okonia hodowlanego, ponieważ metody hodowli są szkodliwe dla środowiska.

właściwości i zastosowanie:
- jest rybą chudą
- stanowi źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6
- zawiera aminokwasy egzogenne
- mięso jest białe i charakteryzuje się soczystością oraz delikatnym smakiem
- doskonale komponuje się z warzywami: pieczonymi i grillowanymi, z pureé warzywnym czy w sosach warzywnych
- można go podawać w wersji na słodko z sosem żurawinowo-cytrynowym, pomarańczowym, czy mango


Komentarze

Popularne posty