mleko ryżowe
Mleko ryżowe jest najczęściej produkowane z brązowego ryżu. Ziarna są mielone i gotowane w dużej ilości wody, a następnie masa jest miksowana do uzyskania mieszaniny o kremowej konsystencji. Stałe i płynne składniki rozdziela się za pomocą dekanterów, czyli urządzeń służących do zlewania klarownej cieczy znad osadów.
Jest to biały albo lekko żółty napój, lekko słodki za sprawą działających w nim enzymów rozkładających skrobię do cukrów prostych. W smaku nie przypomina mleka krowiego. Wysoka zawartość skrobi w mleku ryżowym sprawia, że naturalnie jest on słabą emulsją i łatwo się rozwarstwia. Napój ryżowy jest dostępny w kilku wariantach smakowych: naturalnym niesłodzonym, dosładzanym, waniliowym i czekoladowym.
Z powodu bardzo wysokiej jak na napój zawartości węglowodanów powinny go unikać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej: wysokim cukrem na czczo, insulinoopornością czy cukrzycą, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje silne skoki poziomu glukozy we krwi.
zastosowanie w kuchni:
- jako dodatek do kawy
- jako baza do do koktajli owocowych
- można zalewać nim owsiankę czy ugotować jaglankę albo przygotowywać naleśniki, placuszki, ciasta czy też kakao
- można gotować w nim ryby
- można zrobić na jego bazie jogurt i kefir
domowy sposób na mleko ryżowe:
- 100 g brązowego ryżu
- 200 ml wody do gotowania ryżu
- laska wanilii
- 3-4 szklanki wrzątku
- ryż ugotować w 200 ml wody z laską wanilii aż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki, lekko rozgotowany
- wyjąć laskę wanilii
- przełożyć do miksera albo do naczynia mocnego blendera i zalać 3 szklankami wrzątku
- miksować przez minutę aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- przecedzić przez gazę do uzyskania klarownego płynu
- jeśli napój jest za gęsty, dodać kolejną szklankę wrzątku
- po ostudzeniu przechowywać w lodówce do 5 dni
Komentarze
Prześlij komentarz