kakao
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca - drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej.
Kakao jest otrzymywane poprzez rozdrobnienie półproduktu - kuchu kakaowego. W tym celu nasiona kakaowca poddaje się fermentacji, płukaniu, a następnie prażeniu, podczas którego odpada łupina nasienna, a pozostaje samo wnętrze nasienia, które zostaje zmielone. Efektem końcowym jest miazga kakaowa, z której po usunięciu części tłuszczu otrzymuje się kuch kakaowy.
Na rynku jest dostępne kakao pełnotłuste, zawierające ponad 20% tłuszczu, tłuste, w którym tłuszcz stanowi 15-20% oraz kakao tzw. niskotłuszczowe.
Z ziaren kakao otrzymuje się także czekoladę. Jest to mieszanka kakao i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem otrzymywanym w procesie podgrzewania, miażdżenia i filtrowania ziaren kakao. Im więcej kakao w recepturze czekolady, tym więcej cennych składników mineralnych. Jedna kostka lub maksymalnie 3 kostki gorzkiej czekolady dostarczy zdrowotnych składników zawartych w kakao.
właściwości i zastosowanie:
- kakao można przyrządzić na tradycyjnym mleku, ale także na mleku sojowym, kokosowym, ryżowym albo migdałowym, bądź też na wodzie - wówczas przyrządza się je tak samo, jak to na mleku
- jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów; jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony
- kakao i inne produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli
- kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres
- jest skarbnicą magnezu
- może zapobiec kamicy nerkowej
- ma niski indeks glikemiczny
- kakao znalazło zastosowanie także w kosmetyce - jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem
- mimo licznych właściwości zdrowotnych, jest silnym alergenem
Komentarze
Prześlij komentarz