rumianek
Rumianek pospolity należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Występuje w Europie, Azji, Ameryce i Australii. Ma niewielkie wymagania glebowe - jako pospolity chwast rośnie na polach, łąkach, zboczach gór, w lasach i na nieużytkach rolnych. Ma rozgałęzioną łodygę o wysokości do 60 cm, pierzaste liście i kwiaty zebrane w koszyczki. Surowiec zielarski stanowią właśnie całe koszyczki kwiatowe rumianku, które zbierane są w początkowym okresie kwitnienia rośliny, a następnie suszone.
właściwości i zastosowanie:
- działa kojąco na przewód pokarmowy (łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe)
- otrzymywane z jego kwiatów preparaty, głównie w postaci naparów, nalewek i wyciągów płynnych, z powodzeniem stosuje się w leczeniu wielu dysfunkcji przewodu pokarmowego: biegunek, zaparć, braku apetytu, niestrawności czy wrzodów żołądka
- ekstrakt z koszyczków rumianku hamuje skurcze wywołane acetylocholiną i histaminą, a pozyskany z rośliny olejek eteryczny rozkurcza mięśnie gładkie w stopniu porównywalnym z papaweryną, znanym środkiem przeciwbólowym, nasennym i rozkurczowym
- inhalacje i okłady z koszyczków rumianku przynoszą ulgę w schorzeniach układu oddechowego, takich jak zapalenie zatok, a także w astmie, katarze siennym czy egzemie, czyli stanach alergicznych
- posiada również właściwości uspokajające i przeciwlękowe
- ma też działanie antyoksydacyjne i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
Komentarze
Prześlij komentarz