kuchnia hiszpańska
Na kuchnię hiszpańską składają się tradycje kulinarne z 6 różnych regionów. Każdy z nich cechuje się zastosowaniem nieco innych składników oraz korzystaniem z wpływów innych kuchni świata. I tak:
- kuchnia północnej Hiszpanii - głównym składnikiem większości potraw są owoce morza i ryby, ale szeroko wykorzystuje się też sery, ponadto przyrządza się dużo potraw na bazie mleka; najpopularniejszymi warzywami są kapusta, ziemniaki, fasola i kukurydza
- kuchnia południowej Hiszpanii - na południu najbardziej czuć wpływy arabskie; to właśnie za sprawą kuchni arabskiej na tych terenach popularne są produkty takie jak: ryż, papryka, pomidory, szafran, migdały; duży odsetek potraw stanowią mięsa z rożna i różnego rodzaju gulasze; południe Hiszpanii słynie też z tapas i ogólnie uznawane jest za najbardziej różnorodne pod względem kulinarnym
- kuchnia wschodniej Hiszpanii - uwidaczniają się w niej wpływy arabskie oraz rzymskie; szerokie zastosowanie w kuchni mają owoce morze, ryż i oliwki, a potrawy bardzo często przyprawia się szafranem i migdałami; potrawy ze wschodu Hiszpanii cechują się słodko-pikantnym smakiem i często podawane są z sosami
- kuchnia środkowej Hiszpanii - tutaj króluje dziczyzna i mięso królików, ale popularne są też liny oraz żaby, zaś z warzyw szerokie zastosowanie ma groch i fasola, a wśród przypraw przede wszystkim czosnek oraz kminek
- kuchnia Balearów - bazuje na warzywach, owocach, wieprzowinie i orzechach; z Balearów wywodzi się ostra hiszpańska kiełbasa oraz majonez
- kuchnia Wysp Kanaryjskich - w kuchni królują ryby i owoce morza, ziemniaki gotowane w mundurkach, kukurydza i banany, a najpopularniejszym deserem jest krem na bazie migdałów, cynamonu i żółtek
Do Hiszpanii docierali między innymi Celtowie, Fenicjanie i Arabowie i każdy z tych ludów zostawił po sobie coś, co wpłynęło na kształt dzisiejszej kuchni.
tradycyjne hiszpańskie potrawy:
- fabada - jednogarnkowa potrawa, rodzaj zupy powstającej z fasoli oraz różnego rodzaju wędlin; zupę wzbogaca się często też cebulą, boczkiem, ostrą papryką i czosnkiem
- flan - to pudding o rzymskim pochodzeniu; sporządza się go z jajek, mleka, czekolady, wanilii i konfitur
- gazpacho - rodzaj chłodnika z ogórków, cebuli, papryki, pomidorów, octu winnego i oliwy, podawany z grzankami; to według Hiszpanów idealna propozycja na upalne dni - danie zarówno pożywne, jak i orzeźwiające; czasami gazpacho przygotowuje się też z dodatkiem owoców morza
- patatas bravas - ziemniaki pokrojone w kostkę i smażone na głębokim oleju; to odmiana tapas, czyli przekąski; danie podawane jest z sosem
- paella - danie po raz pierwszy stworzono w połowie XIX wieku; w jego skład wchodzi mięso z kurczaka i z królika oraz ryż i przyprawy; danie przyprawia się obowiązkowo szafranem, który nadaje potrawie nie tylko właściwy smak, ale też odpowiedni kolor, zaś całość podawana jest na patelni; niektóre wersje paelli przygotowuje się z owocami morza lub rybami
- szynka serrano - surowa, podsuszana szynka z udźca wieprzowego lub łopatki
- tortilla - typowo hiszpański omlet z ziemniaków i jajek smażony na oliwie; występuje w wielu różnych odmianach, często z dodatkami takimi jak cebula, grzyby lub fasola; może też stanowić podstawę głównego dania, jak i pełnić funkcję tapas, czyli przekąski
Przystawki w kuchni hiszpańskiej nazywa się tapas. Są to małe porcje różnego rodzaju potraw. Przekąską mogą być grillowane warzywa, kiełbaski w winie, kawałki szynek albo po prostu oliwki.
Śniadanie je się w Hiszpanii dopiero koło południa, jedzenie tego posiłku w domu i rano jest raczej rzadko spotykane. Hiszpańskie śniadania są przeważnie słodkie. Od południa do 16:00 w lokalach serwowane są dwudaniowe obiady, a później kuchnię się zamyka i otwiera dopiero około 20-21, czyli w czasie, kiedy Hiszpanie jedzą kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz