kokedama
Kokedama to nowoczesna sztuka komponowania roślin doniczkowych, pochodząca z Japonii. Nazwa oznacza kulę z mchu. Można ją postawić na podstawce albo zawiesić choćby nad stołem. Dzięki temu da się oszczędzić trochę miejsca.
Wybierając rośliny zewnętrzne najlepiej powiesić kokedamę na balkonie albo w ogrodzie, np. na drzewie. Najlepsze będą rośliny o korzeniach płytkich i delikatnych. Lepiej też wybrać okazy mniejsze i lżejsze. Sprawdzą się storczyki, paprocie, zielistki, cyprysiki, bluszcze, skrzydłokwiaty. We wnętrzach zaś ładnie będą wyglądać palemki czy asparagusy, choć i małe iglaki stojące na parapecie zrobią odpowiednie wrażenie.
Wybierając rośliny zewnętrzne najlepiej powiesić kokedamę na balkonie albo w ogrodzie, np. na drzewie. Najlepsze będą rośliny o korzeniach płytkich i delikatnych. Lepiej też wybrać okazy mniejsze i lżejsze. Sprawdzą się storczyki, paprocie, zielistki, cyprysiki, bluszcze, skrzydłokwiaty. We wnętrzach zaś ładnie będą wyglądać palemki czy asparagusy, choć i małe iglaki stojące na parapecie zrobią odpowiednie wrażenie.
Jak zrobić kokedamę?
- podłoże: zmieszaj 1 część ziemi kwiatowej, 1 część torfu i 1 część gliny, która nada kuli plastyczność
- ulep kulę
- wyjmij wybraną roślinę z doniczki i oczyść z nadmiaru podłoża
- zrób wgłębienie w kuli i włóż do niego roślinę
- obłóż kulę mchem dokładnie z każdej strony (zwilż go przed użyciem)
- owiń dokładnie kokedamę sznurkiem
Komentarze
Prześlij komentarz