makaron a makaron
Kształt makaronu decyduje nie tylko o tym jak potrawa wygląda, lecz także jak smakuje. Oto praktyczna ściągawka:
- kokardki - w Italii to "farfalle"; dobrze komponują się z sosami na bazie warzyw, często są też podawane z sosami na bazie grzybów
- muszelki - ten typ makaronu występuje w kilku rozmiarach, tj. od wielkich muszli idealnych do nadziewania, po małe, które pasują do zup i sałatek; można je też podawać na zimno
- rurki - czyli penne; mogą być gładki albo karbowane, ale zawsze z dziurką w środku, gdyż ma tam wpływać sos
- spirale - czyli riccioli; podaje się je z sosami na bazie oliwy, która świetnie wchłania się w zagłębienia spiralek
- spaghetti - to zdecydowanie najbardziej znany makaron; pasuje do dań z gęstszymi sosami na bazie pomidorów albo mięsa
- świderki - czyli fusilli - stosowane przede wszystkim do zapiekanek makaronowych oraz sałatek na zimno; pasują także do sosów na bazie mięsa oraz sera
- wstążki - czyli tagliatelle - kupowany w zwinięte charakterystyczne gniazdka, rozprostowuje się w trakcie gotowania; podawane z gęstymi sosami na bazie mięsa, chociaż popularna jest też wersja na lato, z pomidorami i bazylią
Komentarze
Prześlij komentarz