kebab
Kebab jest daniem pochodzącym z kuchni orientalnej i z tureckiego oznacza "mięso upieczone na szpikulcu". Pod taką nazwą znajduje się aż 20 różnych wersji kebaba.
Potrawę stworzył w latach 70. XIX wieku Iskender Efendi. Mieszkał wówczas na północy Turcji w mieście Bursa. Wpadł on na pomysł stworzenia pionowego obracanego grilla. Celem tego grilla było przygotowywanie mięsa w zdrowy sposób, ponieważ cały tłuszcz wytapiał się i spływał w dół.
Tradycyjny kebab nigdy nie jest przygotowywany z mięsa wieprzowego. Oryginalny przepis na kebab opiera się na mięsie z baraniny i jagnięciny, ewentualnie z wołowiny albo kurczaka.
Kebab składa się zazwyczaj z bułki, pity lub tortilli, mięsa, warzyw lub surówek oraz sosów.
rodzaje:
- Antep kebab - kebab turecki z częściowo zmielonego mięsa i kawałków bakłażana
- Bihari kebab - kebab indyjski z marynowanej w przyprawach wołowiny
- Chapli kebab - popularny w Pakistanie kebab w formie smażonych na oleju mielonych kotletów z wołowiny, baraniny albo kurczaka; dodaje się do nich również mąkę, jajka, przyprawy i świeże warzywa
- Satay kebab - popularny w Indonezji kebab pod postacią szaszłyków nie tylko z różnych rodzajów mięsa, ale też ryb, czy tofu; opieka się je na grillu i podaje z sosami; według tradycji patyczki do tego kebaba przygotowuje się z liści palmy
- Seekh kebab - mięso mielone uformowane w kulki i ciasno nabite na metalowe szpikulce
- Shish kebab - klasyczne szaszłyki pieczone w piecu typu tandoor
- Shami kebab - popularny w Bangladeszu, kebab ma postać kotletów z mięsa mielonego, które obsmaża się na maśle ghee
- Souvlaki kebab - kebab z grillowanych małych kawałków wieprzowiny, kurczaka i wołowiny; popularny w Grecji i na Cyprze
- Suya kebab - pikantny kebab z mięsa wołowego, kurzego i baraniego doprawiony papryką w proszku i cebulą; można dodać do niego również podroby
- Tikka kebab - kebab pod postacią szaszłyków z marynowanego mięsa kurzego, które podaje się z sosami na bazie jogurtu
- adana kebab - nadziane na szpadkę podłużne kotleciki z pikantnie przyprawionego mięsa, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz pitą
- iskender kebab - najbardziej zbliżony do oryginału; cienkie plastry mięsa opiekanego na pionowym ruszcie podawane są na picie w towarzystwie jogurtu, sosu pomidorowego i grillowanych warzyw
- patlican kebab - mięsny szaszłyk z dodatkiem grillowanego bakłażana
- shish kebab - grillowany szaszłyk z mięsa baraniego albo drobiowego, bardzo ostro przyprawiony
Komentarze
Prześlij komentarz