kuchnia wietnamska

     Kuchnia wietnamska jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Jej cechą charakterystyczną są dania przygotowywane w woku oraz łączenie skrajnych - wydawać by się mogło - smaków. Ponadto cechuje się także ogromną ilością przypraw i szerokim zastosowaniem sosu rybnego, makaronu ryżowego, kiełków oraz sałaty.

    W kuchni wietnamskiej nie może zabraknąć kleistego ryżu. Jest on jednym z najważniejszych składników większości dań. Wietnamczycy przyrządzają go na liczne sposoby. W większości potraw są również świeże zioła, jak kolendra, mięta wietnamska i tajska bazylia, a niemal honorowe miejsce w kuchni zajmuje sos rybny, którym przyprawia zupy, mięsa i jarzyny.

    Wietnamczycy bardzo upodobali sobie również szpinak, kiszone owoce i warzywa, owoce morza, trawę cytrynową oraz grzyby Mun. Dania chętnie przyprawia się sokiem z limonki, palczatką cytrynową oraz sokiem z trzciny cukrowej, który jest podawany również jako samodzielny napój.

geograficznie kuchnia wietnamska dzieli się na 3 regiony:

  • południe - tam królują przede wszystkim ryby i owoce morza, potrawy z mięsa są mniej popularne; większy nacisk kładzie się na kuchnię wegetariańską, ale często korzysta się też z produktów importowanych
  • północ - tutaj kucharz nawet nie rozpocznie gotowania, jeśli w kuchni nie ma sosu sojowego, co jest o tyle niezwykłe, że w większości przypadków Wietnamczycy stosują sos rybny
  • centrum - tutaj największe zastosowanie mają warzywa i owoce; kuchnia jest bardzo obfita, tutaj liczy się przede wszystkim ilość dań, jak również przykłada się dużą wagę do dekoracji każdego dania; kuchnia w tym regionie jest bardzo barwna, a każda potrawa dopracowana do perfekcji
    Trochę historii... Wietnamczycy od zawsze wykorzystywali to, co mieli pod ręką. Z uwagi na sąsiedztwo Chin, przejmowali oni od nich niektóre przepisy, a także zasady gotowania. Na wygląd wietnamskiej kuchni miały jednak wpływ nie tylko Chiny, ale również… Francja. To od francuskich kolonizatorów, wietnamscy kucharze przejęli umiejętności przygotowywania ciasta francuskiego, zastosowanie mleka, wina, pomidorów, szparagów, ziemniaków czy kawy. Wcześniej te składniki nie były znane Wietnamczykom. Pojawiły się w kuchni dopiero po roku 1858.

najpopularniejsze dania kuchni wietnamskiej:

  • Bánh xèo - Wietnamczycy kochają naleśniki; w ich kuchni podstawą naleśników jest grube, ryżowe ciasto, bogato wypełnione nadzieniem - mięsem oraz warzywami; w tradycyjnym Bánh xèo najczęściej pojawia się wieprzowina, kiełki, papryka i miniaturowe kolby kukurydzy, a cały farsz podsmaża się na mleku kokosowym
  • Bun cha - to rodzaj grillowanych kotlecików z mięsa wieprzowego, które podaje się z makaronem bun; potrawa pochodzi z Hanoi i jest najpopularniejsza właśnie w północnej części kraju; czasami występuje w wersji z wołowiną
  • Che - to deser z bananów, cukru i… fasoli
  • Nem - danie nem to inaczej sajgonki; na nem składa się papier ryżowy, którego je się z różnego rodzaju dipami; farszem może być natomiast mięso, warzywa bądź krewetki, a bardzo często spotyka się też połączenie wszystkich tych składników\
  • Zupa pho - Wietnamczycy mają swój bardzo oryginalny odpowiednik rosołu i jest nim zupa pho; zupę tę sporządza się z cienkiego makaronu ryżowego w wersji z kurczakiem albo z wołowiną (jeżeli do zupy dodany zostanie kurczak, nosi ona nazwę phở gà, jeżeli wołowina, zupę nazywa się phở bò); mięso do zupy nie jest gotowane, a jedynie parzone, a pod koniec przyrządzania do potrawy dodaje się kolendrę oraz sos rybny

Komentarze

Popularne posty