kuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Jej cechą charakterystyczną są dania przygotowywane w woku oraz łączenie skrajnych - wydawać by się mogło - smaków. Ponadto cechuje się także ogromną ilością przypraw i szerokim zastosowaniem sosu rybnego, makaronu ryżowego, kiełków oraz sałaty.
W kuchni wietnamskiej nie może zabraknąć kleistego ryżu. Jest on jednym z najważniejszych składników większości dań. Wietnamczycy przyrządzają go na liczne sposoby. W większości potraw są również świeże zioła, jak kolendra, mięta wietnamska i tajska bazylia, a niemal honorowe miejsce w kuchni zajmuje sos rybny, którym przyprawia zupy, mięsa i jarzyny.
Wietnamczycy bardzo upodobali sobie również szpinak, kiszone owoce i warzywa, owoce morza, trawę cytrynową oraz grzyby Mun. Dania chętnie przyprawia się sokiem z limonki, palczatką cytrynową oraz sokiem z trzciny cukrowej, który jest podawany również jako samodzielny napój.
geograficznie kuchnia wietnamska dzieli się na 3 regiony:
- południe - tam królują przede wszystkim ryby i owoce morza, potrawy z mięsa są mniej popularne; większy nacisk kładzie się na kuchnię wegetariańską, ale często korzysta się też z produktów importowanych
- północ - tutaj kucharz nawet nie rozpocznie gotowania, jeśli w kuchni nie ma sosu sojowego, co jest o tyle niezwykłe, że w większości przypadków Wietnamczycy stosują sos rybny
- centrum - tutaj największe zastosowanie mają warzywa i owoce; kuchnia jest bardzo obfita, tutaj liczy się przede wszystkim ilość dań, jak również przykłada się dużą wagę do dekoracji każdego dania; kuchnia w tym regionie jest bardzo barwna, a każda potrawa dopracowana do perfekcji
najpopularniejsze dania kuchni wietnamskiej:
- Bánh xèo - Wietnamczycy kochają naleśniki; w ich kuchni podstawą naleśników jest grube, ryżowe ciasto, bogato wypełnione nadzieniem - mięsem oraz warzywami; w tradycyjnym Bánh xèo najczęściej pojawia się wieprzowina, kiełki, papryka i miniaturowe kolby kukurydzy, a cały farsz podsmaża się na mleku kokosowym
- Bun cha - to rodzaj grillowanych kotlecików z mięsa wieprzowego, które podaje się z makaronem bun; potrawa pochodzi z Hanoi i jest najpopularniejsza właśnie w północnej części kraju; czasami występuje w wersji z wołowiną
- Che - to deser z bananów, cukru i… fasoli
- Nem - danie nem to inaczej sajgonki; na nem składa się papier ryżowy, którego je się z różnego rodzaju dipami; farszem może być natomiast mięso, warzywa bądź krewetki, a bardzo często spotyka się też połączenie wszystkich tych składników\
- Zupa pho - Wietnamczycy mają swój bardzo oryginalny odpowiednik rosołu i jest nim zupa pho; zupę tę sporządza się z cienkiego makaronu ryżowego w wersji z kurczakiem albo z wołowiną (jeżeli do zupy dodany zostanie kurczak, nosi ona nazwę phở gà, jeżeli wołowina, zupę nazywa się phở bò); mięso do zupy nie jest gotowane, a jedynie parzone, a pod koniec przyrządzania do potrawy dodaje się kolendrę oraz sos rybny
Komentarze
Prześlij komentarz