piwo

  • Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy. Obecnie obok wody i herbaty jest najbardziej popularnym napojem na świecie. 
  • Piwo to pienisty napój o różnej zawartości alkoholu, otrzymywany przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Jego produkcja składa się z wielu etapów, takich jak: produkcja słodu i brzeczki, fermentacja, dojrzewanie, filtracja oraz rozlew piwa.
  • O przynależności piwa do danego gatunku decyduje wiele czynników: rodzaj fermentacji (górna lub dolna), aromat, smak, rodzaj słodu, ilość i rodzaj dodanego chmielu, zawartość ekstraktu brzeczki nastawnej i alkoholu, goryczka, barwa, piana, nasycenie, składniki dodatkowe oraz metoda i miejsce warzenia piwa.
  • rodzaje:
-  bezalkoholowe - nie zawiera więcej niż 0,5% alkoholu

-  lekkie (jasne) - w jego składzie przeważa słód jęczmienny; jasny, złocisty kolor jest wynikiem słabego wypieczeniu słodu, w związku z tym ma delikatniejszy, mniej słodki smak; zawartość alkoholu w piwie jasnym waha się między 2 a 5%

- pełne - zawiera od 10 do 13% brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2% objętości

- mocne - posiadają stężenie brzeczki ponad 13% zawartości ekstraktu i ponad 6,2% objętości alkoholu

  • właściwości:
- zawiera witaminę B1
- jest źródłem tetracykliny - antybiotyku produkowanego w sposób naturalny przez bakterie ze szczepu Streptomyces
- piwo niskoprocentowe może być w niewielkich ilościach (około 250 ml) zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed- i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego, a także w celu zapobiegania tworzenia się kamieni nerkowych
- najbardziej korzystne dla zdrowia są piwa niepasteryzowane i niefiltrowane, których okres ważności jest nie dłuższy niż 3 tygodnie; posiadają one osad drożdżowy, który jest źródłem dużej ilości witamin, a zwłaszcza tych z grupy B
- podobnie jak inne alkohole, jest bardzo kaloryczne (zawiera 3-7% etanolu)
- ma bardzo wysoki indeks glikemiczny
- chmiel, alkohol i węglowodany zawarte w piwie wzmagają apetyt, szczególnie na tłuste potrawy

  • Uwaga. Osoby pijące alkohol podczas upałów narażają się na poważne konsekwencje zdrowotne, ze względu na moczopędne (a tym samym odwadniające) właściwości piwa. W związku z tym podczas gorących dni najlepiej sięgnąć po wodę wysoko zmineralizowaną lub po sok pomidorowy.

Komentarze

Popularne posty