rośliny strączkowe

  • jedną z najważniejszych zalet bobu, fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy i soi jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi
  • rośliny strączkowe stanowią dobre źródło białka (20-35%, czyli tyle co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje te pochodzenia zwierzęcego; dostarczają też węglowodanów, a także błonnika
  • strączki są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas
  • zawierają witaminy z grupy B
  • mają też sporo antynowotworowych przeciwutleniaczy i fitoestrogenów
  • nasiona strączkowe są zasadotwórcze i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa czy jajek
  • dieta strączkowa należy do jednych z prostszych diet - rośliny strączkowe mogą zastąpić wiele tradycyjnych dań, dodając im wartości odżywczych, a ujmując kalorii
  • Uwaga! groch, fasola i spółka mogą być źle tolerowane przez osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki, cierpią na refluks lub chorobę wrzodową
  • zmielone ziarna fasoli czy ciecierzycy to zdrowa mąka, którą można mieszać z mąką pszenną, robiąc kluski czy naleśniki
  • ugotowane i zmiksowane strączki to świetna baza do past kanapkowych, farsz do pierogów, pasztecików i tart
  • z soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem innych warzyw i ziół przygotujesz pyszny pasztet wegetariański
  • strączki należą do produktów wzdymających

  • zanim zaczniesz gotować ziarna, mocz je 12 godzin, zmieniając wodę 2 - 3 razy (nigdy nie gotuj w wodzie, w której się moczyły); wówczas szybciej zmiękną, a kwas fitynowy zostanie wypłukany, dzięki czemu zwiększy się dostępność minerałów; a gdy zaczną się gotować, zbierz i usuń szumy
  • kolejne 20 minut gotuj bez przykrycia, a pod koniec dodaj łyżkę octu jabłkowego, winnego albo ryżowego (połączenie to powoduje rozbicie wiązań białkowych i związków trudnych do strawienia)
  • Te zioła ułatwią trawienie i wzmocnią smak roślin strączkowych:
- ciecierzyca / soczewica -> mięta, czosnek
- soczewica / fasola mung / czarna fasola -> kolendra, kminek, imbir
- czarna fasola / ciecierzyca -> szałwia, tymianek, oregano
- soczewica / ciecierzyca / groch łuskany -> bazylia, koperek

Komentarze

Popularne posty