zielony jęczmień

    Jęczmień (Hordeum L.) jest zbożem i należy do rodziny wiechlinowatych. Istnieje około 25 gatunków tej rośliny. Młody jęczmień znacznie się różni składem od tego, który znamy, gdyż zbiera się go w początkowej fazie wzrostu. Jego młode, jeszcze zielone listki zawierają największą ilość składników odżywczych. Aby nie utracić tych wszystkich cennych walorów, suszy się je metodą liofilizacji, czyli w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowują one maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Dodatkowym plusem jest to, że młody jęczmień uprawia się w ekologicznych warunkach i w żaden sposób nie modyfikuje się go genetycznie. Nie zawiera też barwników, aromatów ani konserwantów.

właściwości i zastosowanie:

- to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) witaminy C, E i K, magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń
- w jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika
- to również idealne źródło przeciwutleniaczy i aminokwasów
- jego składniki przynoszą ulgę w trądziku, atopowym zapaleniu skóry, egzemie i owrzodzeniach, a ponadto wykazują również silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz łagodzą dolegliwości stawowe oraz żołądkowe
- zielony jęczmień zawiera rozpuszczalny błonnik pokarmowy i dzięki temu jest idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie, do tego usprawnia pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm
- w młodym jęczmieniu znajduje się również glikozylisowiteksyna 

- młody jęczmień jest sprzedawany w sproszkowanej postaci - należy więc go rozpuścić w wodzie albo w soku, jednak nie powinien to być wrzątek, gdyż straci wszystkie wartości odżywcze
- tak sporządzony napój pije się 2 razy dziennie około 30 minut przed posiłkiem

Komentarze

Popularne posty