żywność wzbogacona

     Kiedyś obowiązywały ścisłe normy dotyczące produkcji żywności wzbogaconej. Dzisiaj panuje w tym zakresie większa swoboda: badaniom i rejestracji podlegają tylko te produkty, które zwierają więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na dodany składnik w przeliczeniu na 100 g / porcję. Ale uwaga! Normy te dotyczą tylko niektórych składników, jak np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ można je łatwiej przedawkować niż witaminy rozpuszczalne w wodzie albo minerały (ich nadmiar jest wydalany z organizmu razem z moczem).

    Generalnie żywność można wzbogacić na kilka sposobów. Najczęściej dodaje się 1 bądź kilka składników, które wyrównują straty substancji odżywczych powstałe podczas procesu produkcji. Przykładowo: soki wzbogaca się witaminami, które zostały zniszczone podczas pasteryzacji, białą mąkę - kwasem foliowym i witaminami z grupy B utraconymi w czasie obróbki ziarna, zaś do mleka dodaje się witaminy A i D, które znikają podczas eliminowania z niego tłuszczu.

    najczęściej stosowane substancje bioaktywne to:

  • aminokwasy, białka (np. kreatyna, karnityna, tauryna, koncentraty białkowe), peptydy - zapewniają prawidłową budowę tkanek, usprawniają metabolizm, ułatwiają przyswajanie składników mineralnych
  • błonnik pokarmowy (np. pektyny, guar, celuloza) - usprawnia pracę jelit, przeciwdziała zaparciom i nowotworom jelita grubego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi
  • kofeina - pobudza ośrodkowy układ nerwowy, rozszerza naczynia krwionośne, uaktywnia pracę mózgu
  • lecytyna - usprawnia pracę mózgu, ułatwia trawienie tłuszczów
  • składniki mineralne jak cynk, jod, magnez, mangan, potas, selen, wapń, żelazo - zapewniają właściwą mineralizację kości i zębów, regulują przemiany metaboliczne oraz poprawiają koncentrację i odporność
  • witaminy A, C, B, E, z grupy B - poprawiają zdolności intelektualne, koncentrację i uodporniają na stresy, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, wzmacniają odporność, niwelują wolne rodniki
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 - przeciwdziałają schorzeniom krążenia i chorobom zapalnym, alergii, umożliwiają prawidłowy rozwój układu nerwowego, obniżają poziom triglicerydów we krwi

Komentarze

Popularne posty