panga

     Panga jest słodkowodną rybą tropikalną, która nie ma charakterystycznego rybiego zapachu i smaku oraz nie posiada ości. Jako pangę określa się w celach marketingowych także inne azjatyckie ryby, m.in. suma cekinowego pochodzącego z wietnamskich hodowli oraz suma afrykańskiego.

    W naturze żyje w wodach Mekongu w południowo-wschodniej Azji. Liczebność tego gatunku w przyrodzie nie jest znana, wiadomo, że jest bardzo niska. 

    Ryba ta pochodzi głównie z hodowli azjatyckich, a te budzą wiele zastrzeżeń. Są prowadzone w małych akwenach o dużym zagęszczeniu ryb oraz cechują się negatywnymi warunkami sanitarnymi, przede wszystkim ze względu na brak czystej wody. Co więcej, hodowle pangi są zanieczyszczone i mają negatywny wpływ na środowisko. Stosuje się w nich antybiotyki, hormony i środki bakteriobójcze. W wykorzystywanych paszach z rybiego tłuszczu gromadzą się toksyny, a w mięsie pangi stwierdzono podwyższone stężenie metali ciężkich, np. kadmu. 

    Ze względu na niekorzystne warunki hodowli WWF przestrzega przed spożywaniem pangi, choć obecnie są prowadzone działania mające na celu poprawę warunków hodowli oraz ich certyfikacji.

właściwości i zastosowanie:

- jest rybą chudą, zarówno w wersji hodowlanej, jak i żyjącej w naturalnych środowisku

- stanowi źródło pełnowartościowego białka, ale nie jest jednak cenną rybą ze względu na bardzo niską zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 

- nie wyróżnia się też wśród innych ryb zawartością witamin i składników mineralnych

- podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, zawartość większości witamin i składników mineralnych jest wyższa w rybie żyjącej w naturalnym środowisku

- ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą polecaną do spożycia w dużych ilościach; okazjonalne spożywanie pangi nie wpłynie negatywnie na zdrowie, ale nie przyniesie też żadnych korzyści

Komentarze

Popularne posty