pestki, pestki na zdrowie
pestki dyni:
- składają się w 30-40% z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe
- nieprażone pestki dyni jedzone przy pierwszym ataku mdłości pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną
- mogą być stosowane do odrobaczania zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nie powodując przy tym skutków ubocznych
- poprawiają nastrój
- mogą być spożywane jako świeże - zaraz po wydrążeniu z dyni albo suszone
- można je uprażyć samemu - najpierw należy je dobrze umyć, a następnie rozłożyć na blasze i zapiekać w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut aż będą suche
pestki arbuza:
- zaliczane do produktów zwanych superfoods
- dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu oraz witamin z grupy B, magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy
- obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, leczą wrzody żołądka, chronią wątrobę przed toksynami
- suszone i prażone skutecznie zastępują chipsy i słone paluszki
- tradycyjnie są wykorzystywane w kuchniach Bliskiego Wschodu i azjatyckich, a także w Sudanie, Egipcie i Nigerii
- w Afryce Zachodniej popularne jest stosowanie mąki z pestek arbuza, która służy do zagęszczania zup
- według medycyny ajurwedyjskiej jedzenie codziennie przez 3-4 tygodnie rano i wieczorem po 1 łyżeczce pestek arbuza obniża ciśnienie krwi.
- w lecznictwie ludowym pestki arbuza wykorzystuje się jako środek łagodzący i tonizujący
- można z nich wytworzyć olej, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- pestki arbuza można też prażyć: należy rozłożyć nasiona na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 15 minut; można je doprawić do smaku: np. oliwą z oliwek i odrobiną soli, ostrą papryką albo sokiem z limonki
pestki słonecznika:
- są jednym z bogatszych źródeł witaminy E
- należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli
- skutecznie obniżają poziom cholesterolu
- zawierają sporo błonnika
- można je jeść łuskane albo dodać do sałatek, płatków śniadaniowych, granoli
- można je też uprażyć na własnej patelni: wystarczyć rozgrzać patelnię, wrzucić ziarna i prażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając
Komentarze
Prześlij komentarz