biała rzepa
Biała rzepa należy do rodziny kapustowatych. Nie rośnie w stanie dzikim i niestety nie wiemy dokładnie skąd pochodzi. Być może z terenów Afganistanu, Pakistanu albo znad Morza Śródziemnego. Wiadomo jedynie, że uprawiali ją rolnicy już około 1500 lat przed naszą erą, a od tego czasu niewiele się zmieniła - to wciąż ta sama odmiana warzywa.
Ma jadalną bulwę oraz liście. Biały albo lekko czerwonawy korzeń smakiem przypomina nieco rzodkiewkę, ale jest łagodniejszy. Od rzodkwi różni rzepę jednak kształt, który jest bulwiasty, podczas gdy rzodkiew jest podłużna.
właściwości i zastosowanie:
- jest niskokaloryczna
- zawiera nieco białka (ma wszystkie aminokwasy egzogenne) i węglowodany, w tym 3,5 g błonnika, witaminy A, C oraz z grupy B i kwas foliowy, a do tego fosfor, wapń, magnez, sód oraz potas
- swój ostry smak zawdzięcza izotiocyjanianom, znanym ze swoich właściwości antybakteryjnych
- zapobiega chorobom układu krążenia, dba o prawidłowy stan skóry i paznokci oraz włosów, korzystnie wpływa na zdrowie oczu, a także wspiera prawidłową przemianę materii i oczyszczanie organizmu, ponadto wzmacnia odporność i działa jako antyutleniacz
- dieta z dodatkiem rzepy może łagodzić bóle reumatyczne czy też bóle stawów
- wykazuje działanie moczopędne
- nadaje się zarówno do spożywania na surowo, jak i jako danie gotowane
- świetnie się sprawdza w zapiekankach warzywnych, a duszona bądź pieczona zastąpi ziemniaki
- młode liście rzepy także są jadalne i mają sporo wartości odżywczych: zawierają 2 razy więcej błonnika, niż bulwa, a także mnóstwo wapnia, witaminy C i żelaza
- wywar z liści rzepy poleca się jako płukankę przy przetłuszczających się włosach oraz na łupież
Komentarze
Prześlij komentarz