bób

  • jest rośliną strączkową, która ma dużą zawartość białka, które z kolei może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
  • jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego
  • ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik
  • jest pomocny w leczeniu tak niedokrwistości mikrocytarnej, jak i anemii megaloblastycznej
  • jest on naturalnym źródłem lewodopy - biologicznie aktywnej formy dopaminy
  • może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości
  • może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu
  • młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda
  • można go także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie
  • może sporadycznie powodować poważne reakcje alergiczne
  • powinny go unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach
  • nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową

Komentarze

Popularne posty