Przejdź do głównej zawartości
bób
- jest rośliną strączkową, która ma dużą zawartość białka, które z kolei może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
- jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego
- ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik
- jest pomocny w leczeniu tak niedokrwistości mikrocytarnej, jak i anemii megaloblastycznej
- jest on naturalnym źródłem lewodopy - biologicznie aktywnej formy dopaminy
- może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości
- może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu
- młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda
- można go także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie
- może sporadycznie powodować poważne reakcje alergiczne
- powinny go unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach
- nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową
Komentarze
Prześlij komentarz