sery kozie i owcze
Największymi znawcami i najbardziej uznanymi producentami serów są Francuzi, Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy.
sery - rodzaje:
- kozie
- najstarsze sery były właśnie wytwarzane z mleka koziego
- kozie mleko wręcz idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim; zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru, jednak najcenniejszą właściwością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek
- owcze
- mleko owcze różni się znacznie od krowiego - zawiera 2 razy więcej tłuszczu i białka, a jego największą wadą jest specyficzny, jakby zjełczały, „barani” zapach
- przedstawicielem serów owczych jest polski oscypek
- oscypek może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany - do końca października (dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego)
- sery z mleka owczego od wieków wytwarza się w m.in. w Hiszpanii i Grecji
- grecka feta wyrabiana jest z mieszanki mleka koziego i owczego
Komentarze
Prześlij komentarz