żeń-szeń
Chińczycy zwykli mówić o nim gin-szen, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małego człowieczka. Mieszkańcy Kraju Środka wierzą bowiem, że człekokształtna bulwa zesłana została przez wszechpotężnego ducha gór, by ratować ludzi, dać im siłę drugiej, choćby tak małej postaci. Legenda ta przekazywana jest tam już od ponad 4 tysięcy lat i mimo upływu czasu nie traci na swej aktualności.
Dawniej korzeń ten mogli spożywać jedynie cesarz i jego rodzina. Dziś niemal każdy, chociaż nadal traktowany jest z respektem i atencją. Dlaczego? Otóż na zboczach gór, gdzie zakłada się plantacje tej rośliny zobaczymy setki stożkowatych słomianych kapeluszy jedynie raz na 5–6 lat. Ręczne zbiory żeń-szenia następują bowiem po tak długim okresie od jego zasadzenia, w dodatku wyjałowienie gleby po zbiorach jest tak wielkie, że przez parę następnych lat nic na niej nie wyrośnie. Chińczycy twierdzą, że cała energia ziemi tkwi właśnie w korzeniu.
Do celów leczniczych wykorzystuje się jedynie korzeń. Jego wyciąg znajdziemy pod postacią tabletek, kapsułek, herbatek czy nalewek. Od paru lat jest on również często używanym składnikiem kremów do twarzy o właściwościach odmładzających, regenerujących i dotleniających skórę.
Biologicznie czynnymi substancjami tej rośliny są m.in. ginsenozydy. Dzięki lekko przeczyszczającemu działaniu przyspieszają one usuwanie z organizmu wszelkich toksycznych substancji. Ich właściwości pobudzają też czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego przez co organizm łatwiej i szybciej przyswaja wszelkie minerały i witaminy. Żeń-szeń wykorzystuje się również do zwalczania bólu i stanów drgawkowych. Innymi substancjami, dzięki którym korzeń ten zyskuje na swej mocy są przeciwutleniacze. Gin-seng posiada również substancję aktywną, powodującą wzrost odporności na stres, a także poprawiającą funkcjonowanie układu immunologicznego. Dzięki tym właściwościom poleca się go rekonwalescentom i osobom tuż po zabiegu operacyjnym. Udowodniono też, że roślina ta korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, pobudza pracę serca i obniża ciśnienie. Często poleca się go w schorzeniach układu moczowego.
Żeń-szeń posiada w swoim składzie cholinę – związek biorący udział w procesach zachodzących w mózgu, odpowiedzialnych za proces zapamiętywania. Poprawia ona również zdolność wykorzystywania tlenu przez nasze komórki. Dzięki temu w trakcie wysiłku fizycznego czy psychicznego dysponujemy większym zasobem energii. Cholina skraca również czas reakcji na bodźce słuchowe i wzrokowe, poprawia koncentrację, a po wysiłku przyspiesza okres regeneracji sił. Te właściwości żeń-szenia sprawiają, że jest on chętnie przyjmowany także przez sportowców.
Preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny najlepiej stosować na czczo lub godzinę przed posiłkiem. Nie powinny być spożywane jednocześnie z witaminą C, gdyż ta utrudnia jego wchłanianie się. Witaminę możemy przyjąć np. 2-3 godziny po preparacie z żeń-szeniem. Przedawkowanie leku grozi nadpobudliwością.
Komentarze
Prześlij komentarz