brokuły

    Brokuły najprawdopodobniej pochodzą z Cypru. We Włoszech były uprawiane już w starożytności. Zwane kapustą szparagową albo zielonym kalafiorem, były znane i cenione w rejonie basenu Morza Śródziemnego już ponad 2000 lat temu. 
    Brokuł należy do rodziny kapustowatych. Jest warzywem jednorocznym.
    To cenne źródło witaminy C - zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Ponadto roślina ta jest bogata w sole mineralne jak potas, żelazo, selen, fosfor, siarka, wapń, magnez i witaminy (m.in. A, B1, B2, PP) oraz błonnik. Jest niskokaloryczna. 
    Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa w stanie surowym, dlatego trzeba je przechowywać w chłodziarce, żeby nie zwiędły i nie straciły chlorofilu.


Komentarze

Popularne posty