otręby
Otręby są produktem ubocznym, który powstaje w wyniku przemiału zbóż pszenicy, owsa, żyta. To, co nazywamy otrębami, to zewnętrzna osłonka ziaren. I jak dawniej otręby były traktowane jako odpad przemiału, tak na przestrzeni lat okazało się, że to właśnie w osłonce znajdują się ogromne pokłady błonnika pokarmowego, minerałów i witamin.
- otręby pszenne - to jedne z częściej wybieranych otrąb; ich cechą wyróżniającą jest wysoka zawartość błonnika; ponadto zawierają takie składniki jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, jod oraz potas; nie są jednak zalecane wszystkim, odradza się je osobom z chorobami nerek i innymi schorzeniami układu moczowego
- otręby owsiane - to produkt uważany za jeden z najzdrowszych składników codziennej diety, ale też otręby owsiane zawierają najmniejszą ze wszystkich otrąb ilość błonnika pokarmowego, nie mniej jednak błonnik pokarmowy, który jest składnikiem otrąb owsianych, należy do frakcji beta-glukanów; tłuszcz zawarty w otrębach owsianych w 40% składa się z kwasu linolowego; skład makroskładników otrąb owsianych jest bardzo zbliżony do składu płatków owsianych
- otręby żytnie - to produkt, który ze względu na zawartość błonnika pokarmowego można postawić pomiędzy otrębami pszennymi a owsianymi, jednocześnie zawierają one także mniej cynku i fosforu niż otręby pszenne; ich cechą charakterystyczną jest za to wysoka zawartość magnezu i potasu; zalecane są osobom, które dopiero zaczynają kurację odchudzającą; stanowią świetne uzupełnienie diet osób chorujących na nadciśnienie czy choroby serca
Komentarze
Prześlij komentarz