cytryna

    Cytryna jest owocem, który prawdopodobnie pochodzi z Chin i Indii. Mało kto wie, że pierwsza pisemna wzmianka o lemoniadzie cytrynowej pochodzi w Egiptu. Wprawdzie nie do końca wiadomo, jak przebiegała wędrówka tej rośliny, prawdopodobnie kupcy arabscy wprowadzili cytrynę w rejon morza śródziemnego, potem w XI wieku w cytryna przywędrowała do Hiszpanii, a stamtąd w dalsze zakątki Europy. Następnie Krzysztof Kolumb zawiózł cytryny na kontynent amerykański. Owoce te były szczególnie cenione przez ludzi ogarniętych kalifornijską gorączką złota, gdyż chroniły przed szkorbutem - gotowi byli płacić dolara za jedną cytrynę.
    Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem, znanym już w starożytności owocem, obecnie wykorzystywanym głównie do otrzymywania kandyzowanej skórki.

właściwości i zastosowanie:

- dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza
- pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu 
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- podobnie jak inne cytrusy jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- chociaż jest kwaśna, to jest też bogata w minerały zasadowe, które w trakcie przemian metabolicznych pozostają we krwi, podwyższając jej pH, a co za tym idzie - alkalizują cały organizm
- zwiera błonnik, który wspiera odchudzanie
ma właściwości oczyszczające organizm
- sok z cytryny przyspiesza metabolizm
- należy wybierać cytryny o jaskrawożółtej barwie i gładkiej, połyskującej skórce
- w temperaturze pokojowej cytryny zachowują świeżość przez 1-2 tygodnie
- sok z cytryny, miąższ albo skórkę można dodawać do sałatek, zup oraz innych innych potraw, którym chcemy nadać świeży cytrusowy smak
- sok z cytryny wystarczy do przyrządzenia ryby bez konieczności jej gotowania/smażenia, co wykorzystywane jest w tradycyjnych sałatkach ceviche
- sok z cytryny wybiela plamy na rękach po obieraniu warzyw, a dodany do ryby spowoduje, że znika charakterystyczny zapach
- odrobina soku z cytryny dodana do guacamole, surówki z jabłkiem albo pesto dłużej utrzyma ich ładny, apetyczny kolor

Komentarze

Popularne posty